Πώς θα τα ξεχωρίσετε;

Το αίσθημα της κούρασης είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο της καθημερινότητας μας, αλλά όταν αυτή επιμένει, είναι σημαντικό να διακρίνεις μεταξύ της συνηθισμένης κούρασης και ενός πιθανού υποκείμενου προβλήματος ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να επικαλύπτονται, είναι θεμελιωδώς διαφορετικά και η αναγνώριση της διάκρισης είναι ζωτικής σημασίας για την αναζήτηση κατάλληλης βοήθειας και υποστήριξης.

Κόπωση VS κατάθλιψη: Ποιες είναι οι διαφορές

Διάρκεια και επιμονή:

Κόπωση: Το να αισθάνεσαι περιστασιακά κουρασμένος μετά από μια κουραστική μέρα ή μια πολυάσχολη εβδομάδα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής. Η κόπωση τείνει να είναι προσωρινή και συχνά ανακουφίζεται με την ανάπαυση ή έναν καλό ύπνο.

Κατάθλιψη: Αντίθετα, η κόπωση που σχετίζεται με την κατάθλιψη είναι επίμονη. Μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια, ανεξάρτητα από το πόσο ξεκουράζεται κανείς.

Επίπεδα ενέργειας:

Κόπωση: Τα άτομα που βιώνουν κόπωση μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκουν στιγμές ενέργειας και κινήτρων, ειδικά όταν ασχολούνται με δραστηριότητες που τους αρέσουν.

Κατάθλιψη: Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά παλεύουν με σταθερά χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Ακόμη και δραστηριότητες που κάποτε θεωρούσαν ευχάριστες μπορεί να μην είναι πια.

Διάθεση και συναισθήματα:

Κόπωση: Η κούραση συνήθως δεν επηρεάζει σημαντικά τη διάθεση ή τα συναισθήματα κάποιου. Πρόκειται πρωτίστως για μια σωματική αίσθηση.

Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από επίμονη χαμηλή διάθεση, αισθήματα απελπισίας και απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που προηγουμένως απολάμβανε κανείς.

Σωματικά συμπτώματα:

Κόπωση: Η σωματική εξάντληση είναι κοινή με την κόπωση, αλλά συνήθως δεν εκδηλώνεται με σωματικούς πόνους ή αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος.

Κατάθλιψη: Τα σωματικά συμπτώματα, όπως οι πονοκέφαλοι, οι μυϊκοί πόνοι, οι αλλαγές στην όρεξη (είτε αυξημένες είτε μειωμένες) και οι διαταραχές του ύπνου, είναι κοινά στην κατάθλιψη.

Μείωση της λειτουργικότητας:

Κόπωση: Ενώ η κόπωση μπορεί να παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, συνήθως δεν προκαλεί σημαντική έκπτωση στη συνολική λειτουργικότητα.

Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη συχνά οδηγεί σε σημαντική έκπτωση σε διάφορες πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, των σχέσεων και των προσωπικών στόχων.

Πότε πρέπει να αναζητήσεις βοήθεια:

Εάν εσύ ή κάποιος γνωστός σου παρουσιάζει επίμονη κόπωση μαζί με άλλα συμπτώματα όπως χαμηλή διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, αλλαγές στην όρεξη ή στις συνήθειες του ύπνου και αίσθημα απελπισίας, είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσεις το ενδεχόμενο κατάθλιψης. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, όπως είναι ένας ψυχοθεραπευτής ή ψυχίατρος, είναι απαραίτητη για τη σωστή διάγνωση και το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

Πηγή