Πώς το να φοράς κάλτσες επηρεάζει την ποιότητα του

Η γιατρός Biquan Luo έρχεται να λύσει ένα «μυστήριο» αποκαλύπτοντας τελικά αν βοηθά να φοράμε κάλτσες στον ύπνο ή όχι.

Όταν πρόκειται για την ποιότητα του ύπνου, υπάρχουν πολλές γνωστές συμβουλές, όπως η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, η χρήση κουρτινών συσκότισης, η απομάκρυνση από το μπλε φως των οθονών και άλλα, ωστόσο, μια γιατρός υπογραμμίζει τη σημασία του αν φοράμε ή όχι κάλτσες σε σχέση με την ποιότητα του ύπνου μας.

Υπάρχει η αντίληψη πως οι κάλτσες «κόβουν» το αίμα και δεν πρέπει να τις φοράμε στον ύπνο, όμως αν οι κάλτσες είναι χαλαρές τότε μόνο καλό μπορούν να μας κάνουν.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που φορούσαν κάλτσες στον ύπνο ή χρησιμοποιούσαν άλλες μεθόδους θέρμανσης των ποδιών κοιμούνταν γρηγορότερα και περισσότερο, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου στη Βιρτζίνια.

Η Δρ Biquan Luo, επιστήμονας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, μοιράστηκε τις απόψεις της και τόνισε τους λόγους που τα ζεστά πόδια μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερο ύπνο.

Γιατρός λύνει το μυστήριο -Πρέπει τελικά να κοιμόμαστε με κάλτσες;

«Τα ζεστά πόδια μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στον ύπνο για πολλούς ανθρώπους, κυρίως λόγω της επίδρασής τους στην χαλάρωση», είπε.

«Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης», σημείωσε στη New York Post και συνέχισε, «καθώς κοιμόμαστε, η θερμοκρασία του πυρήνα μας πέφτει φυσικά ως μέρος του κιρκάδιου ρυθμού μας».

Αυτή η πτώση ξεκινά από την αρχή του ύπνου και φτάνει στο χαμηλότερο σημείο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Η πτώση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος βοηθά το σώμα να αποκοιμηθεί και να παραμείνει κοιμισμένο.

Τα ζεστά πόδια, είτε χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική κουβέρτα είτε κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, ή φορώντας κάλτσες, διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια και ενισχύοντας την κυκλοφορία στην περιοχή.

Η ενισχυμένη κυκλοφορία του αίματος και η αίσθηση της ζεστασιάς που δημιουργεί είναι καταπραϋντική και χαλαρωτική, καθιστώντας ευκολότερο το να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε, σύμφωνα με τη γιατρό.

Οι κάλτσες επίσης μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν κακή κυκλοφορία, καθώς η μειωμένη ροή αίματος στα χέρια και τα πόδια μπορεί να οδηγήσει σε μουδιάσματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ήπια θέρμανση των ποδιών μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Αν και η θέρμανση των ποδιών προάγει τον καλύτερο ύπνο, ο γιατρός σημείωσε ότι οι ατομικές προτιμήσεις ποικίλλουν έτσι αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο.

Πηγή