Στην Γερμανία ανιχνεύθηκε η νέα υποπαραλλαγή BA.2.86 του κορωνοϊού

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2.86 του κορωνοϊού ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Πρόκειται για υποπαραλλαγή η οποία περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις του ιού και βρίσκεται στο μικροσκόπιο ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από τα μέσα Αυγούστου. Η «Pirola», όπως έχει γίνει ευρέως γνωστή η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή, ανιχνεύθηκε την εβδομάδα 21-27 Αυγούστου στη Γερμανία, διευκρινίζει το RKI.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ αναφέρει επίσης ότι από τις αρχές Ιουλίου καταγράφουν αύξηση τα κρούσματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, κατ’ αναλογία με την αύξηση των επιβεβαιωμένων μολύνσεων με SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώθηκαν περίπου 6.780 κρούσματα Covid-19 στη Γερμανία, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται πως είναι μεγαλύτερος, αφού οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι είναι πολύ λιγότεροι πλέον σε σύγκριση με την εποχή της πανδημίας.

Η ιολόγος Σάντρα Σίζεκ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Φρανκφούρτης τόνισε πως ήταν «θέμα χρόνου» ο εντοπισμός της υποπαραλλαγής BA.2.86 του κορωνοϊού στη Γερμανία. Εκτίμησε ωστόσο ότι δεν θεωρεί πως θα επιφέρει αξιοσημείωτη αλλαγή δεδομένων, ούτε πως η γερμανική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιβάλει εκ νέου περιοριστικά μέτρα.

Πηγή