Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), παραμένει ο Ιρλανδός σύζυγος της 32χρονης Ελληνίδας που κατέληξε από αλλαντίαση λίγες ώρες αφότου επισκέφθηκαν το εστιατόριο «Tchin Tchin Wine Bar» στο Μπορντό της Γαλλίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «SudFrance», οι υγειονομικές αρχές στη Γαλλία έχουν σημάνει συναγερμό για τον εντοπισμό και άλλων πιθανών κρουσμάτων μέχρι στιγμής είναι 12 καθώς στο συγκεκριμένο εστιατόριο έφαγαν παστές σαρδέλες δεκάδες Γάλλοι και ξένοι τουρίστες από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι, εκτός από τον Ιρλανδό ασθενή που έχασε την Ελληνίδα σύζυγό του, υπάρχουν τουλάχιστον 25 κρούσματα αλλαντίασης που μπορεί να έχουν φύγει από τη Γαλλία και να εμφανίσουν συμπτώματα στην πατρίδα τους.
Η οικογένεια του Ιρλανδού βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του την ώρα που στην Ελλάδα, γονείς, συγγενείς και φίλοι της Μαρίας αδυνατούν να πιστέψουν ότι η κοπέλα που πριν λίγους μήνες είχε παντρευτεί τον αγαπημένο της, δεν βρίσκεται πια στη ζωή.
Ο σύζυγός της εκλιπούσας κατάγεται από την κομητεία Mayo, μία από τις μεγαλύτερες της Ιρλανδίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro».
Eίναι ένας από τους ξένους τουρίστες που νοσηλεύονται στην εντατική, ενώ πολλοί είναι αυτοί που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο του Μπορντό με πιο ήπια συμπτώματα αλλαντίασης.
Οι υγειονομικές αρχές του Μπορντό θεωρούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς όσοι επισκέφθηκαν το εστιατόριο «Chin Chin Wine Bar» από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου και προτίμησαν να φάνε παστές σαρδέλες που έφτιαχνε με τα χεράκια του ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μέσα στις επόμενες ώρες.
Ο Ιρλανδός ασθενής παραμένει σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπως αναφέρουν οι «Irish Times». Το ζευγάρι μετέβη από το Παρίσι στο Μπορντό για να παρακολουθήσει τον αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι μεταξύ Ιρλανδίας Ρουμανίας.
Μετά το τέλος του αγώνα, ο Ιρλανδός με την Ελληνίδα σύζυγό του αλλά και δεκάδες συμπατριώτες του επισκέφθηκαν το εστιατόριο Tchin Tchin Wine Bar. Εν συνεχεία, το ζευγάρι, ενώ ταξίδευε από το Μπορντό στο Παρίσι, άρχισε να εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα αλλαντίασης και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Ο σύζυγος της Μαρίας παρέμεινε στην εντατική, ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου της έδωσαν εξιτήριο εκτιμώντας ότι τα συμπτώματά της παρέπεμπαν σε λαρυγγίτιδα κι ότι η κατάσταση της υγείας της δεν ήταν τόσο σοβαρή, ώστε να απαιτείται η νοσηλεία της, υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας «SudFrance».
Η 32χρονη Ελληνίδα επέστρεψε στο σπίτι της στην «πόλη του φωτός» και σε λίγες ώρες άφησε την τελευταία της πνοή.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμβουλή των αρχών να επισκεφθούν γιατρό ισχύει μόνο για όσους έφαγαν παστές σαρδέλες στο συγκεκριμένο εστιατόριο από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου», επισημαίνει ο καθηγητής Γκρεγκ Μάρτιν, διευθυντής του Κέντρου Επιτήρησης Προστασίας Υγείας (HPSC) προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Η αλλαντίαση μπορεί να είναι μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θολή όραση και δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν διάρροια και έμετος. Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης και παράλυση».
Πάντως, οι αρμόδιες γαλλικές αρχές (HPSC) ενημερώθηκαν για τα κρούσματα αλλαντίασης στις 12 Σεπτεμβρίου, γράφει η εφημερίδα «Le Parisien».
Οκτώ άτομα παραμένουν σε νοσοκομεία του Μπορντό και της ευρύτερης περιφέρειας των Παρισίων, Ιλ ντε Φρανς, επτά από τα οποία νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή σε μονάδα συνεχούς παρακολούθησης.
Ένα άλλο κρούσμα καταγράφηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, «ωστόσο, η κατάσταση του ασθενούς δεν θεωρείται κρίσιμη. Αλλά η λίστα των κρουσμάτων αλλαντίασης ενδέχεται να μεγαλώσει. Έως και 25 άτομα μπορεί να έχουν καταναλώσει εννέα βάζα, που περιέχουν τρεις ή τέσσερις σαρδέλες το καθένα», υπογραμμίζει ο γαλλικός Τύπος.
Ως εκ τούτου, οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν από τις αρχές αυτής της εβδομάδας να βρουν τους πελάτες που επισκέφθηκαν το «Tchin Tchin Wine Bar» τη συγκεκριμένο χρονική περίοδο.
Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν στα άτομα που επισκέφθηκαν το εστιατόριο από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζουν συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο, προβλήματα όρασης ή ομιλίας «να συμβουλευτούν επειγόντως έναν γιατρό», προειδοποιεί η Nathalie Jourdan-Da Silva, γιατρός-επιδημιολόγος σε δημόσια νοσοκομεία της Γαλλίας».
«Για εμάς, είναι ένας αγώνας με τον χρόνο», όπως προσθέτει.
Ο Δημόσιος Φορέας της Γαλλίας «Public Health France» αναφέρει ότι η περίοδος επώασης για την τροφιμογενή αλλαντίαση κυμαίνεται μεταξύ 12 και 72 ωρών ανάλογα με την ποσότητα και τον τύπο της τοξίνης που μόλυνε τον οργανισμό. Συνήθως ο ασθενής δεν εμφανίζει πυρετό.
Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που έλαβαν θεραπεία χωρίς καθυστέρηση αναρρώνουν χωρίς να εμφανίσουν στη συνέχεια προβλήματα, αλλά η διάρκεια της θεραπείας και η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Μπορντό είναι ξένης υπηκοότητας: Καναδοί, Αμερικανοί και Γερμανοί. Ως εκ τούτου, σήμανε παγκόσμια κινητοποίηση στις διεθνείς υγειονομικές αρχές.
«Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ειδοποίησε, μέσω ενός ευρωπαϊκού δικτύου και ενός διεθνούς δικτύου που διατηρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , όλες τις χώρες […] ώστε να μπορούν να προειδοποιήσουν όλους τους υπηκόους τους που επέστρεψαν από το Μπορντό να επισκεφθούν γιατρό», επισημαίνει ο γιατρός Benoît Elleboode.