Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη – Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα

Στον απόηχο του αποτελέσματος για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ πρωτοκλασάτα στελέχη, νυν και πρώην βουλευτές αλλά και απλά μέλη κονταροχτυπιούνται σε τηλεόραση και social media, για την “ταυτότητα” του νέου αρχηγού στην Κουμουνδούρου.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν με το βροντερό παρών της προσέλευσης του κόσμου στις κάλπες και φυσικά από το αποτέλεσμα, μάλλον δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα για το μέλλον του κόμματος και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι ποτέ ξανά “ίδιο”.

Το άνετο προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη έναντι της Εφης Αχτσιόγλου και οι πιθανότητες να κάνει η τελευταία την μεγάλη ανατροπή είναι το πρώτο θέμα συζήτησης στην πολιτική επικαιρότητα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος “έδειξε” όπως ήταν αναμενόμενο την Εφη Αχτσιόγλου: «Είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική- η έμφαση στο πρόσωπο και την εικόνα- έχουν διεισδύσει εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Είναι προφανές ότι στην συνέχει θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής» σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομίας.

Ο Παππάς ρυθμιστής

Με δεδομένο το πολύ χαμηλό ποσοστό που έλαβε ο Στέφανος Τζουμάκας μοιραία ο τρίτος υποψήφιος Νίκος Παππά φαίνεται ότι είναι πιθανό να αποτελέσει το ρυθμιστικό παράγονται για την ανάδειξη του νέου προέδρου εφόσον δεν έχουμε νέες εκπλήξεις στη σύνθεση και στη συμμετοχή των μελών που θα ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή. «Η παράταξη μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία. Είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη», είπε ο πρώην υπουργός μετά τα κλείσιμο της κάλπης χωρίς να διευκρινίσει αν θα στηρίξει ανοικτά κάποιων από τους δύο συνυποψηφίους του και πότε-εφόσον το αποφασίσει- θα το κάνει αυτό.

Παρά τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πάρει υψηλά ποσοστά πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ακόμα δεν μπορούν ακόμα και με το πέρασμα αρκετών ωρών να το χωνέψουν. «Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη, εάν τελικά είναι η νικηφόρα, είναι ένα “ραντεβού στα τυφλά” για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αναφέρονται στην αυξημένη συμμετοχή κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το προσπερνά» δήλωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Πάνοςε Σκουρλέτης και συμπλήρωσε ότι “είναι αβέβαιη η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ εάν εκλεγεί ο Κασσελάκης”.

Ξεκίνησαν οι κόντρες

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε ένα σημειολογικό σαρδάμ αποκαλώντας τον υποψήφιο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “Παύλο” χωρίς να πείσει κανέναν καθώς ήταν φανερό ότι απλά ήθελε να αφήσει αιχμές για ο ρόλο του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολλάκη στην εκλογική διαδικασία ενώ πρότεινε να γίνει ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψήφιους αρχηγούς.

Ο βουλευτής Χανίων με μια αιχμηρή ως συνηθίζει ανάρτηση του σήκωσε το γάντι που είχε πετάξει νωρίτερα η κ.Αχτσιόγλου λέγοντας για “θολά νερά”, απαντώντας της: «Εμείς μόνα σε πεντακάθαρα Νερά κολυμπάμε ….και θα συνεχίσουμε και την άλλη Κυριακή! Άλλοι τσαλαβουτούσανε στα θολά νερά της σιωπής ,της ηπιότητας-μετριοπάθειας-να μην τρομάξουμε τους κεντρώους και τελικά της μη αντιπολίτευσης!!».

Χωρίς Αλέξη

Στα ερωτήματά και στον πολιτικό σχολιασμό μέχρι τις εκλογές της Κυριακής είναι προφανές ότι πέρα απ΄ το το όνομα του Προέδρου και θα γίνει περισσότερη “ανοιχτή” η κουβέντα που μέχρι τώρα γινόταν μάλλον υπογείως, αν δηλαδή υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο διάσπασης και από ποιους, ανάλογα με το αποτέλεσμα της Κυριακής. Οι Όλγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Φίλης δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο ακόμα και πριν το αποτέλεσμα της 1ης Κυριακής.

Αυτό που συνειδητοποιούν πάντως τα παλαιότερα στελέχη του κόμματος κι αυτό που ακουγόταν πιο πολύ χθες το βράδυ στην Κουμουνδούρου ήταν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πλέον».  Αυτό αποδεικνύεται όπως έλεγαν οι ίδιοι κι απ΄ την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και απ΄ το γεγονός ότι ο Κασσελάκης, ότι κι αν συμβεί την ερχόμενη Κυριακή, «ήρθε για να μείνει». Οι υποστηρικτές του νέου πολιτικού λένε λοιπόν μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής “απαντάται με τον πιο πειστικό τρόπο ότι το ερώτημα για το αν θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Αλέξη Τσίπρα” και η απάντηση έχει το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη. Οι πολέμιοι του λένε ακριβώς το ανάποδο, δηλαδή το ενδεχόμενο να επικρατήσει ο νέος πολιτικός απλά θα είναι μια “βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του κόμματος”.

Πηγή: newpost.grtilestwra