Τέλος τα διεθνή ιδρύματα του Τζορτζ Σόρος – Κλείνουν γραφεία σε όλο τον κόσμο

Το Open Society Foundations χορηγεί ετησίως περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε επιχορηγήσεις, εκ των οποίων πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στην Αφρική

Το διεθνές δίκτυο ιδρυμάτων ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε από τον Τζορτζ Σόρος κλείνει γραφεία σε όλο τον κόσμο, καθώς ετοιμάζεται να μειώσει περισσότερο από το 40% του προσωπικού του.

Οι υπάλληλοι των δραστηριοτήτων του Open Society Foundations στην Αφρική έλαβαν την περασμένη εβδομάδα αλληλογραφία που περιγράφει λεπτομερώς τα επόμενα βήματα της διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει το κλείσιμο των περισσοτέρων γραφείων στην ήπειρο, εκτός από τα γραφεία στη Βαλτιμόρη και τη Βαρκελώνη, σύμφωνα με αντίγραφο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το Bloomberg.

«Με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τον Ιούνιο να μειώσει το προσωπικό κατά περισσότερο από 40%, το μέγεθος του προσωπικού μας και το αποτύπωμά μας πρέπει αναγκαστικά να μειωθούν», ανέφερε σε ένα από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Binaifer Nowrojee, αντιπρόεδρος προγραμμάτων του OSF. «Δεν έχουμε πλέον το εύρος ζώνης για να λειτουργούμε πολλαπλά μικρά γραφεία, και ως εκ τούτου η απόφαση να μειώσουμε περαιτέρω τις τοποθεσίες μας».

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του τιτάνα των hedge funds χορηγεί ετησίως περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε επιχορηγήσεις, εκ των οποίων πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στην Αφρική. Οι τοποθεσίες στις οποίες το OSF δεν θα έχει πλέον προσωπικό περιλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, την Καμπάλα της Ουγκάντα, το Κέιπ Τάουν, την Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, την Αμπούτζα της Νιγηρίας και το Φρίταουν της Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εκτελεστικού διευθυντή της Αφρικής Muthoni Wanyeki. Τα γραφεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας, στο Ντακάρ της Σενεγάλης και στο Γιοχάνεσμπουργκ θα παραμείνουν ανοικτά.

«Λυπάμαι πολύ που κατέληξε έτσι», έγραψε ο Wanyeki στο προσωπικό σε ένα email που είδε το Bloomberg. «Προφανώς δεν είναι αυτό που περίμενε κανείς μας και λυπάμαι επίσης πολύ που δεν είχα τις σχετικές πληροφορίες νωρίτερα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι αλλαγές δεν είναι αυτό για το οποίο η ηγεσία «δεσμεύτηκε πριν από δύο χρόνια».

Το κλείσιμο της Βαρκελώνης και της Βαλτιμόρης ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος και τα γραφεία της Αφρικής «βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια μετάβασης για να κλείσουν ή να συγχωνευθούν σε μια περιφερειακή οντότητα» από το 2021, δήλωσε εκπρόσωπος του OSF σε ηλεκτρονικό μήνυμα. Πολλά από τα δορυφορικά γραφεία πρόκειται να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2023, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Tα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό έρχονται μετά την αναφορά του Inside Philanthropy τον Ιούλιο ότι το OSF είχε αφαιρέσει περισσότερα από δώδεκα γραφεία στην Αφρική και την Ασία από έναν κατάλογο στον ιστότοπό του.

Επίσημος διάδοχος

Το OSF βρίσκεται πλέον στα χέρια του 37χρονου γιου του Σόρος, Άλεξ, ο οποίος έγινε πρόεδρος του οργανισμού τον Δεκέμβριο του 2022 και ανακοινώθηκε ως επίσημος διάδοχος του πατέρα του τον Ιούνιο.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός περνάει από αναδιάρθρωση για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο “ευέλικτος”, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε τον Σεπτέμβριο ο Mark Malloch-Brown, πρόεδρος του ιδρύματος. Μετά τις αλλαγές, το OSF θα έχει λιγότερα από 500 άτομα στη μισθοδοσία, σε σύγκριση με σχεδόν 1.700 το 2021.

Μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει τη μετατόπιση των προτεραιοτήτων από τη δέουσα επιμέλεια πριν από τη χορήγηση των επιχορηγήσεων σε μεγαλύτερη εστίαση στον αντίκτυπο που έχουν τα δώρα, γεγονός που θα απαιτήσει μικρότερο προσωπικό, δήλωσε η Malloch-Brown.

«Η τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία προηγήθηκε της επιχορήγησης και στη συνέχεια ήταν πολύ πιο ελαφριά», δήλωσε σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο. «Αντιστρέφουμε αυτή την ισορροπία».

Η φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται σε πέντε ηπείρους, θα χρησιμοποιήσει επίσης ένα νέο μοντέλο λειτουργίας “ευκαιριών”, αν και δεν είναι σαφές σε ποιες ευκαιρίες θα επικεντρωθεί. Οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από τις περικοπές στην Αφρική καλούνται να υποβάλουν αίτηση για ρόλους «εντός της δικαιοδοσίας τους», σύμφωνα με το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Nowrojee. «Θα αναμένεται να μετακινηθείτε και θα είστε επίσης υπεύθυνοι για τη δική σας μετεγκατάσταση», έγραψε ο Wanyeki.

Τον Αύγουστο, το OSF έστειλε στους επιχορηγούμενους ένα σημείωμα που έλεγε ότι «θα τερματίσει σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η περαιτέρω χρηματοδότηση θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Σε ένα συνέδριο στην Αυστρία αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Άλεξ Σόρος αμφισβήτησε τις αναφορές ότι αυτό αντιπροσώπευε μια μείωση του έργου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού στην ήπειρο.

«Είναι είδηση για μένα ότι το OSF εγκαταλείπει την Ευρώπη», δήλωσε. «Αναφέρθηκε σε διάφορα μέσα ότι αυτό συμβαίνει, αλλά απλώς αλλάζουμε τη στρατηγική μας».

Λίγες ημέρες αργότερα, δημοσιεύθηκε ένα κύριο άρθρο του Politico που έγραψε ο ίδιος με τίτλο «Δεν υπάρχει υποχώρηση του Σόρος από την Ευρώπη».

Πηγή: newmoney

tilestwra