Τέλος το Βέλος για μήνες: Αδύνατο να κινηθεί το γρήγορο τρένο στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Μεγάλα τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο

O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι γίνεται αγώνας δρόμου για να ανοίξει η εθνική οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης, με εκτίμηση ότι θα ανοίξει το πρωί του Σαββάτου από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και την Κυριακή αντίστροφα με μία λωρίδα καθόδου.

Επίσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι το κόστος στο σιδηροδρομικό δίκτυο ενδέχεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και συμπεριέλαβε στο κόστος των καταστροφών και όσες παρεμβάσεις έγιναν μετά το δυστύχημα των Τεμπών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει ο σιδηρόδρομος μετά από αρκετούς μήνες.

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Υπάρχει περίπτωση το κόστος να ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως «φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα στις υποδομές, στις επιδομές, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στα συστήματα ηλεκτροκίνησης, στη σηματοδότηση, ακόμα και αυτά πολύ πρόσφατα βάλαμε μετά τη τραγωδία των Τεμπών».

«Πιθανότα να επιστρέψουμε στη μόρφη που είχαμε το σιδηρόδρομο μέχρι πριν από 15 μέρες να επανέλθουμε μετά από αρκετούς μήνες» είπε ο Υπουργός Μεταφορών.

«Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ώστε στο πλαίσιο των κανόνων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026», δήλωσε ακόμη διευκρινίζοντας πως ο σιδηρόδρομος θα λειτουργεί πιο σύντομα όχι όμως στη μορφή με την οποία λειτουργούσε μέχρι σήμερα. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στο γρήγορο τρένο, το Βέλος που εκτελεί τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, που δε θα μπορεί να κυκλοφορήσει για αρκετούς μήνες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στο τμήμα από Δομοκό μέχρι Λάρισα.

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο Υπουργός στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ:tilestwra