Τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με τον καρκίνο στο ήπαρ

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Network Open, αποκάλυψε ότι τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με τον καρκίνο στο ήπαρ. Μάλιστα ο κίνδυνος ξεκινάει ακόμα και αν πίνετε ένα την ημέρα.

Στην έρευνα έγινε ανάλυση δεδομένων από 98.786 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών και των δεδομένων της μελέτης Women’s Health Initiative (WHI), η οποία περιλαμβάνει 40 κλινικές δοκιμές μεταξύ 1993 και 1998. Ζητήθηκε από τις γυναίκες να δηλώσουν αν καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά και την ποσότητα ανά ημέρα.

Περίπου το 6,8 τοις εκατό (6.692) των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες ποτών με ζάχαρη κάθε μέρα, ενώ το 13,1 τοις εκατό (8.506) έπινε ένα ή περισσότερα ποτά με τεχνητά αρώματα κάθε μέρα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο 20,9 ετών παρακολούθησης, διαγνώστηκαν 207 νέες περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος και όσον αφορά τη χρόνια ηπατική νόσο, προβλήθηκε ως η κύρια αιτία θανάτου για γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών (πέμπτη κύρια αιτία θανάτου για άνδρες ηλικίας 45 έως 64 ετών το 2019 στις ΗΠΑ). Στην ανάλυση, υπήρξαν 148 περιπτώσεις θανάτου που σχετίζονται με χρόνια ηπατική νόσο στους συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές είπαν πως «τα στοιχεία για τις συσχετίσεις μεταξύ της διατροφής και της θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο είναι περιορισμένα. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ροφημάτων με ζάχαρη και της θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο.

Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα και να εντοπίσουν τις βιολογικές οδούς αυτών των συσχετίσεων».

Πηγή