Τα σημάδια στη γλώσσα που «φανερώνουν» ότι υπάρχει πρόβλημα

Μπορεί συνήθως να μην συνδυάζουμε τη γλώσσα μας με κάποιο πρόβλημα υγείας, ωστόσο είναι αρκετά σημαντικό να γνωρίζουμε μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανίσουμε.

Ειδικότερα:

Λευκά σημάδια

Τα λευκά σημάδια στη γλώσσα μπορεί να είναι σύμπτωμα της αναιμίας ή της οστρακιάς. Βέβαια, πολλές φορές μπορεί να εμφανιστούν μετά από κάποιο φάρμακο, ενώ να σημειωθεί πως τα σκληρά λευκά σημάδια που δεν αφαιρούνται μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του στόματος.

Τρίχες στη γλώσσα

Οι τρίχες στη γλώσσα δίνουν την αίσθηση… γούνας στη γλώσσα και την αποχρωματίζουν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακίνδυνο σύμπτωμα και προκαλείται από πρωτεΐνες που μετατρέπουν τα φυσικά εξογκώματα της γλώσσας σε μακρύτερα σκέλη που μπορούν να κολλήσουν πάνω τρόφιμα και βακτήρια.

Μαύρη γλώσσα

Δεν σχετίζεται με τον καρκίνο και εμφανίζεται, όταν η γλώσσα καλύπτεται από μια μη φυσιολογική επίστρωση.

Σχετίζεται με την κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τροφές, στοματικά διαλύματα χλωρεξιδίνης που μπορεί να προκαλέσει χρωματισμό των θηλών.

Κόκκινη γλώσσα

Ίσως και να πρόκειται για σύμπτωμα της νόσου Kawasaki και συνήθως εμφανίζεται σε μικρά παιδιά.

Επίσης, σχετίζεται με την οστρακιά η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Σύμφωνα με την DailyRecord, μια λεία κόκκινη γλώσσα που αισθάνεται επώδυνη μπορεί επίσης να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Β3.

Αίσθημα καψίματος

Εάν νιώθετε ότι έχετε κάψει τη γλώσσα σας σε ένα ζεστό ρόφημα ή ότι έχετε μια επαναλαμβανόμενη μεταλλική γεύση, αυτό μπορεί να είναι σημάδι νευρικών προβλημάτων.

Το σύνδρομο καψίματος συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί αργά με την πάροδο του χρόνου.

Λεία γλώσσα

Συνήθως σχετίζεται με την έλλειψη σιδήρου, φαλλικού οξέος και βιταμινών Β. Αν απλώς είναι λεία με μπαλώματα μπορεί να πρόκειται για μια γεωγραφική γλώσσα που είναι μια εντελώς ακίνδυνη κατάσταση.

Επώδυνα εξογκώματα

Τα στοματικά έλκη εμφανίζονται συνήθως κάτω από τη γλώσσα και είναι ανησυχητικά αν παραμένουν για πολλές εβδομάδες.

Μακρογλωσσία

Είναι σπάνια πάθηση και συνήθως επηρεάζει παιδιά. Εμφανίζεται με κηλίδες από σημάδια των δοντιών στα πλάγια της γλώσσας και προκαλείται από αλλεργίες, λοιμώξεις η υπολειτουργία του Θυρεοειδούς.

Σχισμή

Συνήθως είναι μια κύρια σχισμή στη μέση της γλώσσας και μπορεί να είναι σημάδι ψωρίασης ή του συνδρόμου Sjögren και είναι εντελώς ακίνδυνο. Αν έχετε σχισμή μπορείτε να τη βουρτσίσετε ώστε να καθαριστεί από τυχόν τρόφιμα και βακτήρια.

Καρκίνος στην γλώσσα

Οι πληγές που δεν επανέρχονται, ο πόνος, τα εξογκώματα και η δυσκολία στην κατάποση και το μάσημα μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο καθώς μπορεί να προέρχονται από άλλους λόγους.

Πηγή