Τα 6 σnμάδια που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Τα περισσότερα νέα αιμοκύτταρα που παράγει ο οργανισμός προέρχονται από τον μυελό, το σπογγώδες εσωτερικό τμήμα των οστών.

Στους πάσχοντες από λευχαιμία γίνεται ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός ανώριμων ή αδιαφοροποίητων κυττάρων στο μυελό των οστών και καθίσταται αδύνατη η παραγωγή υγιών αιμοκυττάρων.

Καθώς ο αριθμός των αδιαφοροποίητων κυττάρων αυξάνεται, αυτά διοχετεύονται στο αίμα και μπορεί να εισβάλουν και σε άλλους ιστούς (π.χ. λεμφικό ιστό, συκώτι, εγκέφαλο, οστά κλπ.).

Στους ενήλικες η λευχαιμία εκδηλώνεται συνήθως μεταξύ 50 και 70.

Δυστυχώς η ασθένεια δεν έχει ειδικά συμπτώματα, καθώς αυτά εξαρτώνται από τον τύπο της. Τα παρακάτω είναι τα πιο κοινά στους πάσχοντες από τους πιο κοινούς τύπους λευχαιμίας ενηλίκων.

gettyimages 584839526 pale skin giulia fiori photography

Χλωμό δέρμα

Η αδυναμία του οργανισμού να δημιουργήσει νέα υγιή κύτταρα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αναιμίας, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι το χλωμό δέρμα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αναιμίας είναι τα παγωμένα χέρια.

gettyimages 143070867 fatigue sam edwards

Κούραση

Όπως συμβαίνει με πολλές ασθένειες, έτσι και στη λευχαιμία, το άτομο νιώθει μόνιμη κούραση. Εάν νιώθετε σαν κάτι να σας έχει ρουφήξει όλη την ενέργεια, ενημερώστε τον γιατρό σας. Η κούραση μπορεί να είναι και σημάδι της αναμίας.

gettyimages 644071465 fever sharon pruitt eyeem

Λοιμώξεις ή πυρετός

Τα αιμοκύτταρα αποτελούν σημαντικό τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν δεν είναι υγιή, όπως συμβαίνει στους πάσχοντες από λευχαιμία, είναι αναμενόμενο να αρρωσταίνουν συχνότερα. Οι συχνές λοιμώξεις και ο πυρετός ανήκουν στα συνηθέστερα συμπτώματα της λευχαιμίας.

gettyimages 485935117 shortness breath hinterhaus productions

Δυσκολία στην αναπνοή

Η απουσία ενέργειας συμβαδίζει με τη δυσκολία στην αναπνοή στους πάσχοντες, ειδικά κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης ή της προσπάθειας. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στην αναπνοή σας και ειδικά δύσπνοια, συμβουλευτείτε γιατρό.

gettyimages 525412275 slow healing daniel sambraus eyeem

Αργή επούλωση

Αν παρατηρείτε ότι μια γρατζουνιά ή ένα ασήμαντο τραύμα αργεί να επουλωθεί ή το δέρμα σας μελανιάζει εύκολα σε κάποια σημεία, μπορεί να υπάρχει μετακίνηση αιμοκυττάρων που σχετίζονται με τη λευχαιμία. Οι μικρές -σαν κεφαλάκι καρφίτσας- κηλίδες στο δέρμα, γνωστές ως πετέχειες, είναι αποτέλεσμα της ρήξης των τριχοειδών αγγείων του αίματος και εμφανίζονται συνήθως στα κάτω άκρα.

gettyimages 590360499 other symptoms yuko suzuki eyeem

Άλλα συμπτώματα

Αν και δεν είναι τόσο κοινά όσο τα πέντε προαναφερθέντα συμπτώματα, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να συνδέονται με τη λευχαιμία. Η απώλεια βάρους παρουσιάζεται επίσης στους πάσχοντες από κάποιους τύπους λευχαιμίας. Τέλος, κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν ρινορραγίες, πρησμένους λεμφαδένες και ρίγη.

















tilestwra