Τι είναι το «θαυματουργό» τσάι της Λατινικής Αμερικής και πώς το φτιάχνεις (βίντεο)

Κυρίως όσοι ασχολούνται φανατικά με το ποδόσφαιρο θα έχουν δει τους Αργεντινούς ποδοσφαιριστές να έχουν ένα περίεργο ποτηράκι στα χέρια τους, ένα θερμό και να πίνουν ένα λίγο διαφορετικό τσάι. Αυτό είναι το μάτε, το οποίο πίνεται κυρίως ζεστό, αλλά μπορείς να το φτιάξεις και κρύο -με παγάκια και παγωμένο νερό- και το οποίο ονομάζεται τερερέ.

Τα καλό με το μάτε είναι ότι αντίθετα με το καφέ το φτιάχνεις μια φορά και μπορεί να πιείς περίπου 12-13, καθώς κάθε φορά που το τελειώνεις γεμίζεις το ποτήρι ξανά με ζεστό νερό και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία, μέχρι επί της ουσίας το yerba (το βότανο) να χάσει τη γεύση του και τις ουσίες του.

Έτσι μπορείς να διαβάσεις, να εργαστείς και να έχεις δίπλα σου συνέχεια το μάτε και να πίνεις κάθε φορά από λίγο, ώστε να μπορείς να συγκεντρώνεσαι καλύτερα. Αν και γενικά το μάτε πίνεται ζεστό, μπορείς εύκολα να το πιείς και το καλοκαίρι. Αν πας σε μια παραλία στην Αργεντινή θα δεις ότι η πλειοψηφία των λουόμενων θα πίνει μάτε, ακόμη και με 40 βαθμούς έξω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μάτε είναι κάτι παραπάνω από ένα ρόφημα για ορισμένους λαούς της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), είναι κάτι σαν τελετή. Οικογένειες, φίλοι και γνωστοί μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα πάρκο και να μοιραστούν ένα μάτε, ώστε να έρθουν πιο κοντά. Η παράδοση λέει ότι αυτός που ετοιμάζει το μάτε, είναι και αυτός που γεμίζει και μοιράζει. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις κάποιο σπίτι στην Αργεντινή χωρίς μάτε!

Πώς φτιάχνεις το μάτε

Το να φτιάξεις ένα μάτε είναι κάτι απλό, ωστόσο θα χρειαστείς τα κατάλληλα σύνεργα. Ένα ειδικό κυπελλάκι (παραδοσιακά από κολοκύθα, αλλά πλέον οι περισσότεροι χρησιμοποιούν είτε ξύλο, είτε μέταλλο, είτε λαστιχένιο), ένα ειδικό καλαμάκι (την μπομπίγια), το οποίο έχει από κάτω κάτι σαν σουρωτήρι ώστε να μην μπαίνουν στο στόμα σου τα βότανα και φυσικά το γιέρβα μάτε, το οποίο μπορείς να βρεις online στην Ελλάδα, ή φυσικά αν πας σε οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής, επίσης εύκολα μπορείς να βρεις και στην Ισπανία.

Προσθέτεις το γιέρβα μάτε, λίγο περισσότερο από τη μέση του ποτηριού, βάζεις το ποτηράκι με έναν τρόπο ώστε να δημιουργήσεις ένα μικρό «βουναλάκι», δηλαδή να πάει το περισσότερο γιέρβα από τη μια μεριά, προσθέτεις λίγο νερό βρύσης στο μισό που δεν υπάρχει πολύ γιέρβα, προσθέτεις την μπομπίγια (σσ. αν θες εδώ μπορείς να βάλεις και λίγη ζάχαρη) και ταπάρωντας με το δάχτυλό σου το πάνω μέρος του καλαμακίου προσπαθείς να βάλεις το μέρος με το σουρωτήρι κάτω από το γιέρβα, το οποίο (αν το κάνεις σωστά) θα δεις ότι θα ανασηκωθεί λίγο. Στη συνέχεια προσθέτεις ζεστό νερό, από τη μεριά που έχεις βάλει το καλαμάκι και πίνεις το μάτε σου. Προσοχή: Ζεστό και όχι βραστό νερό, γιατί θα καεί το γιέρβα. Αν χρησιμοποιήσεις βραστήρα, τότε βγάλε το νερό λίγα δευτερόλεπτα πριν βράσει.

Ιδιότητες και οφέλη του μάτε

Βοηθά στην καρδιαγγειακή υγεία. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, το μάτε βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, εμποδίζοντας τη συσσώρευση χοληστερόλης και λίπους στις αρτηρίες.

Αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση μάτε αυξάνει την ποσότητα της HDL, δηλαδή της «καλής» χοληστερόλης, η οποία είναι αυτή που μας προστατεύει από τα καρδιακά επεισόδια.

Βοηθά στην επιβράδυνση της γήρανσης. Λόγω της μεγάλης ποσότητας αντιοξειδωτικών του, η τακτική κατανάλωση μάτε βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης και της φθοράς των κυττάρων.

Παρέχει σωματική αντοχή. Η κατανάλωση μάτε βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού, ώστε ο οργανισμός να καταναλώνει πιο γρήγορα τους υδατάνθρακες. Ως εκ τούτου, η αύξηση της ενέργειας οφείλεται στην καύση των θερμίδων που έχουν καταναλωθεί με την τροφή.

Μια άλλη από τις ιδιότητες που υπάρχουν στο μάτε είναι η ματεΐνη, η οποία μοιάζει πολύ με την καφεΐνη του καφέ, αν και είναι πιο ήπια, οπότε αφομοιώνεται καλύτερα από το στομάχι. Η ουσία αυτή διεγείρει τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί το γνωστικό σύστημα και αυξάνει την ενέργεια.

Βιταμίνες: Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη.

Ανόργανα άλατα: Αποτελεί καλή πηγή ανόργανων συστατικών όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο.

Θεοβρωμίνη: Ένα αλκαλοειδές που υπάρχει στο μάτε, το οποίο πιστεύεται ότι έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Θεοφυλλίνη: Ένα αλκαλοειδές που υπάρχει στο μάτε, το οποίο πιστεύεται ότι έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Πηγή