Το Χαμόγελο του Παιδιού: Τρόποι επικοινωνίας και δράσης σε περιστατικό αρπαγής ανηλίκου

Το Χαμόγελο του Παιδιού δίνει τρόπους επικοινωνίας σε περίπτωση αρπαγής ανηλίκου και ενημερώνει τους γονείς για το πώς να δράσουν σε ανάλογη κατάσταση

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι κάθε φορά που κάποιο περιστατικό αναφέρεται στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά SOS-1056» ή στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000»:

 • Επικοινωνεί πάντα με τις αρμόδιες αρχές των περιοχών όπου αναφέρονται τα συγκεκριμένα περιστατικά καθώς και τις αντίστοιχες Αστυνομικές Διευθύνσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που αναπαράγονται.
 • Πάντα δηλώνουμε τη στήριξη μας στις οικογένειες των παιδιών και ενημερώνουμε αναλυτικά για τους τρόπους που μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας προκειμένου να υποστηρίξουμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
 • Άμεσα επικοινωνούμε με τις αντίστοιχες διευθύνσεις εκπαίδευσης ώστε Ψυχολόγοι του Οργανισμού μας να βρεθούν δίπλα στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ώστε να τους στηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισημαίνει πως, κατά καιρούς έχει παρατηρηθεί το συχνό φαινόμενο της αναπαραγωγής δημοσιευμάτων που σκοπεύουν στη διάδοση φημών και στη συνέχιση της παραπληροφόρησης. Η πλειονότητα των περιστατικών αποδεικνύονται φημολογίες και ΔΕΝ επιβεβαιώνονται, αλλά αναπαράγονται χωρίς να έχει διασταυρωθεί η εγκυρότητα τους, με τελικό αποτέλεσμα να προκαλούν αίσθημα πανικού και τρόμου στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν έχει καταγράψει καταγγελίες αρπαγής ανηλίκου, παρά μόνο κλήσεις που λαμβάνει από αναστατωμένους γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες, οι οποίοι αναφέρουν πληροφορίες από φήμες ή από δημοσιεύματα μέσω διαδικτύου.

Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι πάντα σωστά προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι για τρόπους διαχείρισης τέτοιου είδους περιστατικών και για αυτό το «Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης», καλεί τους γονείς:

 • Να παραμείνουν σε εγρήγορση και να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών τους ανά πάσα στιγμή.
 • Να γνωρίζουν πάντα το πού βρίσκονται τα παιδιά τους και τις ώρες μετακίνησής τους από το ένα μέρος στο άλλο
 • Να μιλήσουν στα παιδιά γενικά για το φαινόμενο της εξαφάνισης και της αρπαγής
 • Να συμβουλέψουν τα παιδιά να αποφεύγουν να μένουν μόνα τους.
 • Να τονίσουν και πάλι τη σημασία να μην μιλάνε σε αγνώστους και να προτιμούν να περπατάνε σε γνώριμους δρόμους.
 • Σε οποιαδήποτε πρόσκληση αγνώστου η απάντησή τους πρέπει να είναι αρνητική όσο αθώα και αν φαίνεται
 • Αν κάποιος κινείται προς το μέρος τους ΠΡΕΠΕΙ να φωνάξουν και να τρέξουν προς το σημείο που υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι
 • Να τονίσουν ότι οι άνθρωποι που μπορεί να τα βλάψουν δεν είναι απαραίτητο και να φαίνονται κακοί όπως το έχουν στο μυαλό τους με βάση τα έργα και τα κινούμενα σχέδια.

O Οργανισμός έχει θέσει στη διάθεση του κοινού τρόπους επικοινωνίας και πρόληψης με δωρεάν πρόσβαση, όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο:

 • «Εθνική Γραμμή SOS 1056» που είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνική Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης και είναι διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
 • «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000»
 • «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά & Εφήβους 116111»
 • Εφαρμογή Chat 1056
 • Προγράμματα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων από επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά» (International Centre for Missing and Exploited Children) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe – ΜCE) και συντονίζοντας στην Ελλάδα το «Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης».

Εάν οποιοσδήποτε πολίτης γνωρίζει συγκεκριμένες πληροφορίες και στοιχεία για τέτοιου είδους περιστατικά παρακαλείται να καλέσει ακόμη και ανώνυμα στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» (όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα) προκειμένου να συνομιλήσει με Κοινωνικό Λειτουργό ή Ψυχολόγο ώστε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες μέσω των αρμόδιων αρχών.

Πηγή