Το 98% των Ευρωπαίων αναπνέουν τοξικό αέρα

Έρευνα του Guardian διαπιστώνει πως το 98% των Ευρωπαίων αναπνέει αέρα που υπερβαίνει το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα αιωρούμενα σωματίδια.

Η συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχεδόν τα δύο τρίτα του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζοην σε περιοχές όπου τα επίπεδα των σωματιδίων PM 2,5 είναι διπλάσια από το όριο του ΠΟΥ, δείχνει η ανάλυση, την οποία συνέταξαν ερευνητές από την Ολλανδία και την Ελβετία.

Η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι τα Σκόπια, όπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού εισπνέουν αέρα που υπερβαίνει το όριο κατά τέσσερις φορές.

«Πρόκειται για σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας» σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα ο Ρόεμ Φερμόιλεν του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα είναι ότι σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα».

Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα σωματίδια PM 2.5 περνούν από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος και δυνητικά επηρεάζουν όλα τα όργανα.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη το 2019.

Η μελέτη, η οποία εξέτασε μετρήσεις από δορυφόρους και 1.400 επίγειους σταθμούς για το έτος 2019, βρίσκεται σε συμφωνία με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2020.

«Το 96% του αστικού πληθυσμού [στην ΕΕ το 2020] ήταν εκτεθειμένο σε μικροσωματίδια (PM2,5) σε ποσοστό μεγαλύτερο του ετήσιου μέσου όρου των 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ» είχε αναφέρει τότε ο οργανισμός.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι ωστόσο λιγότερο αυστηροί και έχουν οριστεί στα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, κάτι που σημαίνει ότι λίγο πάνω από το 1% των αστικών περιοχών στην ΕΕ ξεπερνά αυτό το όριο.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ, ωστόσο το μέτρο δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τις χώρες-μέλη.

Η έρευνα για λογαριασμό του Guardian έδειξε επίσης ότι οι φτωχότεροι Ευρωπαίοι είναι πιθανότερο να ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης, ένα εύρημα που βρίσκεται σε συμφωνία με ανάλογες μελέτες στις ΗΠΑ.

Πηγή