Τραγωδiα: 5χρονη βıάστnκε και δoλoφoνńθnκε αφού η ίδια της η μητέρα την έδιωξε από το σπίτι

Η.Π.Α.: Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Κάνσας  από τον τραγικό θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού, που τις δύο εβδομάδες της ζωής της ζούσε σε αυτοσχέδιο καταυλισμό αστέγων στο δάσος επειδή η ίδια της η μητέρα την είχε διώξει από το σπίτι, μαζί με τον πατέρα της και την αδελφή της.

Η μικρούλα Ζόι Φίλιξ βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη τη Δευτέρα σε ένα βενζινάδικο κοντά στην περιοχή όπου διέμενε με τους δικούς της, σύμφωνα με το Αστυνομικό Τμήμα της Τοπέκα. Το κοριτσάκι, που είχε υποστεί και σεξουαλική κακοποίηση, μεταφερθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπως οι γιατροί δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν στη ζωή.

Για τον βιασμό και τον φόνο του κοριτσιού συνελήφθη την επόμενη μέρα ο 25χρονος Μίκελ Γ. Τσέρι. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων τη περιοχής, ο νεαρός άνδρας ζούσε παλαιότερα για ένα διάστημα στο ίδιο σπίτι με την μικρούλα, τους γονείς της και την αδελφή της, προτού η μητέρα της Ζόι τους πετάξει όλους έξω από το σπίτι.

O 25χρονος Μίκελ Γ. Τσέρι

Το οικογενειακό περιβάλλον του κοριτσιού ήταν ιδιαίτερα προβληματικό τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφεραν σε τοπικά ΜΜΕ γείτονες. Η μικρούλα δεν πήγαινε στο νηπιαγωγείο και τριγυρνούσε όλη μέρα στους δρόμους, χωρίς επίβλεψη. Αρκετά μέλη της κοινότητας φρόντιζαν κατά καιρούς να της δίνουν ρούχα, φαγητό και να τη φιλοξενούν για μερικές ώρες σπίτι τους προκειμένου να κάνει μπάνιο και να ξεκουραστεί.

Το κοριτσάκι, που προφανώς δεν λάμβανε τη φροντίδα που χρειαζόταν στο σπίτι του, επισκεπτόταν συχνά σπίτια γειτόνων που ήξερε. «Με ρωτούσε πάντα “μπορώ να μείνω κι άλλο;”. Συνήθως όταν ένα παιδί επιμένει με αυτόν τον τρόπο, κάτι συμβαίνει στο σπίτι του», δήλωσε η Σανίκα Μπράντλι, που μένει κοντά στη μητέρα του κοριτσιού.

Τόσο η Μπράντλι όσο και άλλοι γείτονες είχαν ενημερώσει πολλές φορές στο παρελθόν τις υπηρεσίες πρόνοιας του Κάνσας για τις «άθλιες συνθήκες» που επικρατούσαν στο σπίτι της οικογένειας της Ζόι, που ήταν γεμάτο ακαθαρσίες και δεν είχε καν παροχή νερού. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, οι προσπάθειές τους να ενδιαφερθεί κάποιος αρμόδιος δεν έφεραν ποτέ αποτέλεσμα.

«Είχα καταγγείλει την παραμέλησή της. Ήταν πάντα βρώμικη, δεν έτρωγε εάν δεν την τάιζε κάποιος από εμάς, αλλά προφανώς δεν με πήραν στα σοβαρά», λέει μια άλλη κάτοικος της περιοχής.

Τελικά, πριν από 2-3 εβδομάδες, οι γείτονες της Ζόι έμαθαν ότι η μητέρα της την είχε διώξει από το σπίτι με τον πατέρα και την αδελφή της, που κατασκήνωσαν σε κοντινό δάσος όπου διαμένουν και άλλοι άστεγοι.

H μητέρα της 5χρονης, Χόλι Τζο Φίλιξ

Η είδηση της δολοφονίας της μικρής σοκαρέ όσους γνώριζαν το αξιαγάπητο κορίτσι. «Όλοι αγαπούσαν τη Ζόι, εκτός από τους ίδιους της τους γονείς, δήλωσε μια γυναίκα που την ήξερα.

tilestwra