«Υγρός χρυσός» το Λάδι: Βάζουν GPS στα ελαιόδεντρα για να αποφύγουν τις κλοπές οι παραγωγοί

Η κλοπή μαμούθ των 52 τόνων ελαιόλαδου αξίας άνω των 370.000 ευρώ από συνεταιρισμό της Χαλκιδικής ήταν το πιο ηχηρό περιστατικό, αλλά όχι το μοναδικό, από την στιγμή που το λάδι πωλείται πλέον σε τιμή χρυσού, ενεργοποιώντας εκατοντάδες επιτήδειους που φτάνουν σε σημείο να κλέβουν ακόμη και τους καρπούς πάνω από τα δέντρα.

GPS σε σχήμα… ελιάς

Στην Κρήτη, ελαιοπαραγωγοί θα αρχίσουν να τοποθετούν GPS σε σχήμα ελιάς, το οποίο δε διακρίνεται πάνω στο δέντρο και το οποίο στέλνει απευθείας μήνυμα στο τηλέφωνο του παραγωγού όταν το στίγμα απομακρύνεται.

«Το GPS είναι ένα ομοίωμα ελιάς, που ενεργοποιείται με την απομάκρυνση από το δέντρο, δηλαδή όταν το στίγμα που έχει η ελιά στο συγκεκριμένο δέντρο απομακρυνθεί, ενεργοποιείται. Έρχεται αυτόματα ένα μήνυμα στο τηλέφωνο που είναι συνδεδεμένο», λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης.

Η ακρίβεια που πυροδοτεί την αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου έχει κάνει τους απατεώνες να «τρίβουν» τα χέρια τους.

«Προβληματίζει γιατί ήδη ξεκίνησε σε βρώσιμη ελιά, στην περιοχή της Μεσαράς , με 14 κλούβες ελιές βρώσιμες. Έχει απασχολήσει πολλούς παραγωγούς το ότι θα έχουμε περισσότερα τέτοια φαινόμενα, σε σχέση με τα άλλα χρόνια», αναφέρει ο πρόεδρος των ελαιουργών Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

Την στιγμή που οι παραγωγοί βλέπουν τα έξοδά τους να αυξάνονται, προσδοκούν σε μία καλή συγκομιδή, ωστόσο πλέον ζουν υπό τον φόβο κλοπών του ελαιόκαρπου αλλά και του λαδιού.

Το ομοίωμα ελιάς – συσκευή γεωεντοπισμού είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει κανείς με γυμνό μάτι. Οι Ισπανοί εφαρμόζουν ήδη αυτήν τη μέθοδο και έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους κλέφτες.

«Είμαστε σε διαπραγματεύσεις να δούμε πόσο θα κοστίσει σε έναν ελαιοπαραγωγό. Αν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα το πάρουμε σε χαμηλότερη τιμή», συμπληρώνει ο κ. Χιλετζάκης.

Με 1 τόνο ελαιόλαδου να κοστίζει πλέον 10.000 ευρώ, οι παραγωγοί μπαίνουν στη μάχη κατά των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον ελαιόκαρπο, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα.

tilestwra