Υπογράφηκε το οριστικό συμβόλαιο για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο στη χώρα μας, όπου θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο.

Υπεγράφη σήμερα, 13 Νοεμβρίου 2023, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το οριστικό συμβόλαιο για την ανέγερση και αγορά από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) του νέου Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 80,954 εκατ. ευρώ.

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο στη χώρα μας, όπου θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο.

Το συμβόλαιο μεταβίβασης για την αγορά του ακινήτου υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρο του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., κ. Πάνο Αλεξανδρή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων DIMAND, κ. Δημήτρη Ανδριόπουλο, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Φλωρίδη, του Υφυπουργού, κ. Ιωάννη Μπούγα, του Δημάρχου Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραληκαι του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Ηλία Κλάππα.

Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου του Δήμου Πειραιά και έχει έκταση 12.350,14 τ.μ.. Στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά.

Η νέα στέγη των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500μ. από τη γραμμή του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, πιστοποιημένο με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης βιοκλιματικών κτιρίων LEED. Τα κτίρια μάλιστα θα χαρακτηρίζονται από ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το προς ανέγερση κτίριο θα περιβάλλεται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου που θα αναβαθμίσει αισθητά όλη τη συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά, η οποία τελεί σε διαδικασία ανάπλασης.

Μετά από την ολοκλήρωση της υπογραφής του οριστικού συμβολαίου για την αγορά του ακινήτου – κτιρίου από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στη συμβολή του προκατόχου του κ. Κώστα Τσιάρα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο που θα κατασκευαστεί στη χώρα θα είναι για τη Δικαιοσύνη. «Θα είναι και μια απόδειξη στην πράξη του ειδικού ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού για τα ζητήματα του περιβάλλοντος», τόνισε ο Υπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για να «βρεθούμε στην αφετηρία υλοποίησης αυτού του εμβληματικού έργου».

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης καιπρόεδρος του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. κ. Πάνος Αλεξανδρής τόνισε ότι το έργο αυτό ήταν μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησηςτου Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήθελε ένα καινούργιο δικαστικό Μέγαρο στον Πειραιά. «Ξεκίνησε επί υπουργίας Κώστα Τσιάρα και ολοκληρώνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα σήμερα με την παρούσα πολιτική ηγεσία, η οποία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο ενός δημόσιου έργου το αποκαλούμενο γραφειοκρατικό τέρας, αποδεικνύοντας ότι το δημόσιο μπορεί επιτέλους να είναι και αποτελεσματικό», ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τα μέλη του Δ.Σ του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. για την ομόφωνη απόφασή τους, η οποία κατέληξε στο ευτυχές αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε μάλιστα στην επίτιμη αρεοπαγίτη, επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης του έργου, κ. Αγγελική Κόφα, η οποία «διευκόλυνε τις διαδικασίες με τη σοφή κρίση της».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων DIMAND, κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους για την «ολοκλήρωση μιας πολύ διαφανούς διαδικασίας» και πρόσθεσε: «Θα είναι ένα πολύ συμβολικό κτίριο και λόγω του μεγέθους του και λόγω της σπουδαιότητας των Αρχών, των υπηρεσιών και των ανθρώπων τους που θα στεγάσει. Θα είναι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο και η απαρχή για να αλλάξει η δημόσια διοίκηση στη χώρα όσον αφορά τις εγκαταστάσεις της. Θα προσπαθήσουμε να το παραδώσουμε μέχρι τα τέλη του 2025».

Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για την πόλη μας, καθώς με αυτήν την υπογραφή κλείνει μια ακόμα εκκρεμότητα δεκαετιών για την πόλη μας τον Πειραιά. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών στον Πειραιά, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, με τον Πειραιά να αποκτά το πιο σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο της χώρας. Ένα Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της ιστορίας και του κύρους του Πειραιά, των Πειραιωτών και του Δικαστικού – Δικηγορικού κόσμου της πόλης μας, ο οποίος μετά από 37 χρόνια θα δικάζει σε ένα ασφαλές, σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο.Θα ήθελα να ευχαριστήσω την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ειδικότερα τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και Πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ κ. Πάνο Αλεξανδρή, τον πρώην υπουργό κ. Κώστα Τσιάρα και φυσικά τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και όλους όσοι συνέβαλαν στην επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος για την πόλη μας».

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Ηλίας Κλάππας τόνισε μεταξύ άλλων πως είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την πόλη, για τη Δικαιοσύνη για τους δικηγόρους. «Στις αποφάσεις του Προεδρείου και του Δ.Σ πρυτάνευσε η τήρηση της νομιμότητας, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας. Έπρεπε να δοθεί λύση. Χαιρόμαστε που φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα» ανέφερε, ενώ εξέφρασε το αίτημα της μεταφοράς ενός μέρους της τοπικής αρμοδιότητας των δικαστηρίων της Αθήνας στον Πειραιά συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών.

Πηγή