Χαμός: Ξέχασαν 4χρονη σε σχολικό – Η σωτήρια παρέμβαση των περαστικών

Ακόμη ένα περιστατικό “ξεχασμένου” παιδιού σε σχολικό βλέπει το φως της δημοσιότητας, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια και την μέριμνα των μαθητών κατά τη μεταφορά τους από και προς το σχολείο.

Ξέχασαν 4χρονη σε σχολικό λεωφορείο για μισή ώρα – Άκουσε τις φωνές της μια περαστική

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Πάτρας, καθώς την Πέμπτη ένα παιδί μόλις 4 ετών έμεινε μόνο του μέσα στο σχολικό λεωφορείο που το μετέφερε στο Νηπιαγωγείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία γονιού στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» το παιδί φοιτά στο Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Καστρίτσι και το δρομολόγιο εκτελεί υπεραστικό των ΚΤΕΛ Αχαΐας. Όπως υποστηρίζουν οι γονείς του παιδιού στην εφημερίδα, το λεωφορείο – που εκτελεί χρέη σχολικού – αφού συγκέντρωσε τα παιδιά από τα προγραμματισμένα σημεία παραλαβής, τα μετέφερε στο σχολείο.

Ωστόσο, το 4χρονο κοριτσάκι του νηπιαγωγείου αποκοιμήθηκε στο κάθισμα, με αποτέλεσμα όταν το λεωφορείο έφτασε στο σχολείο και κατέβηκαν όλα τα παιδιά, αυτό να μείνει μέσα χωρίς κάποιος να το αντιληφθεί.

Ο οδηγός στη συνέχεια αναχώρησε από το σχολικό συγκρότημα και στάθμευσε το λεωφορείο, χωρίς να έχει αντιληφθεί την παρουσία του νηπίου που κοιμόταν στο κάθισμα. Το 4χρονο κοριτσάκι ξύπνησε λίγη ώρα αργότερα και έντρομο, διαπίστωσε ότι βρισκόταν σε ένα άδειο λεωφορείο, το οποίο είχε σταθμεύσει κοντά στο σχολικό συγκρότημα.

Το παιδί άρχισε να χτυπάει τα παράθυρα και για καλή του τύχη, το είδε μια περαστική γυναίκα, η οποία ενημέρωσε αμέσως το σχολείο και τις αρχές

Παράλληλα, ενημερώθηκε και ο οδηγός, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο λεωφορείο και έσπευσε αμέσως να ανοίξει τις πόρτες για να βγει το παιδί.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Νίκος Κλάδης, ο οποίος δήλωσε ότι έχει γίνει έγγραφη αναφορά από την προϊστάμενη του νηπιαγωγείου. «Το παιδί έμεινε στο σχολικό για περίπου μισή ώρα και ευτυχώς, το φύλαξε ο Θεός που δεν έμεινε περισσότερο, ώστε να έχουμε άλλες συνέπειες», είπε ο κ. Κλάδης.

«Υπήρχε και συνοδός»

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση ανάθεσης έργου, προβλέπεται ότι σε μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι υποχρεωτικό να υπάρχει συνοδός στο λεωφορείο για να τους ελέγχει κατά την επιβίβαση και κατά την αποχώρησή τους. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Κλάδης δήλωσε ότι υπήρχε και συνοδός.

Το θέμα γνωρίζει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδόμενων του δημοτικού σχολείου του Πειραματικού με τον πρόεδρο Χάρη Τσίτσικα να αναφέρει: «Γνωρίζω το περιστατικό ωστόσο δεν έχουμε κάτι, καθώς δεν έχουν προχωρήσει σε καταγγελία οι γονείς».

Ενήμερη είναι και η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που είναι υπεύθυνη για τις αναθέσεις του μεταφορικού έργου των μαθητών, στην οποία διαμαρτυρήθηκαν γονείς, ενώ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Ανδρέας Φίλιας δήλωσε στην «Π» τα εξής: «Ενημερώθηκα για το θέμα, πρόκειται για ένα ατυχέστατο περιστατικό, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν τηρούνταν οι οδηγίες του συνοδού. Εκτός από τη δυσαρέσκεια που εκφράσαμε ήδη στον ανάδοχο, ως περιφερειακή αρχή σήμερα θα στείλουμε έγγραφο σε όλους τους αναδόχους μεταφορών ώστε να υπάρχει μεγάλη αυστηρότητα στα όσα προβλέπει η σύμβαση για ζητήματα ασφάλειας. Η Περιφέρεια δαπανά φέτος 25 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά μαθητών και στις τρεις περιφερειακές ενότητες και καθημερινά εκτελούνται 5.000 δρομολόγια. Μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες μας και στις 3 ενότητες θα διενεργούν καθημερινά ελέγχους στα σχολικά, για το αν τηρούνται όσα προβλέπει η σύμβαση».

Να σημειωθεί ότι η «Π» επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ανδρέα Μανωλόπουλο, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό.tilestwra