Όσοι πάσχουν από ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά προβλήματα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, στην Ιταλία, πιστεύουν ότι βρήκαν τον λόγο για τον οποίο οι πάσχοντες από ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Στη μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για το θέμα, ανακάλυψαν ότι ένας στους τρεις ασθενείς παρουσιάζει μία επιπλοκή που λέγεται στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία.

Πρόκειται για μία διαταραχή που εντοπίζεται στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία διακλαδώνονται από τις μεγάλες στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς.

Στους ασθενείς με μικροαγγειακή δυσλειτουργία το αίμα μπορεί να κυκλοφορεί στις στεφανιαίες αρτηρίες, αλλά όχι και στα μικρά αγγεία τους.

Μακροπρόθεσμα αυτό ανοίγει τον δρόμο σε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως:

  • Η αθηροσκλήρωση
  • Η καρδιακή ανεπάρκεια
  • Το έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η ψωρίαση είναι μία συστηματική, αυτοάνοση, φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει ποσοστό 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην παρούσα μελέτη εντάχθηκαν 503 ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωσθεί με καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε υπερηχογραφήματα καρδιάς, για να αξιολογήσουν την κυκλοφορία του αίματος στις μικρές και τις μεγάλες αρτηρίες της.

Όπως διαπίστωσαν, το 31,5% είχαν στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία. Μάλιστα όσο πιο σοβαρή ήταν η ψωρίασή της, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος να πάσχουν από αυτή τη δυσλειτουργία. Ειδικότερα, κάθε αύξηση στη βαρύτητα της φλεγμονώδους πάθησης κατά 1 μονάδα σε έναν ειδικό δείκτη (PASI) συνοδευόταν από αύξηση κατά 5% έως 6% στον κίνδυνο μικροαγγειακής δυσλειτουργίας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από ψωρίαση συχνά έχουν ποικίλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ενδεικτικά μπορεί να πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία κ.λπ. Επιπλέον, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αγγειοπάθειας (π.χ. περιφερειακής νόσου των αρτηριών) σε σύγκριση με τον γενικλό πληθυσμό.

Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος:

  • Για τους ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση
  • Για όσους έχουν και ψωριασική αρθρίτιδα

Ο ρόλος της φλεγμονής

Μολονότι η συσχέτιση της ψωρίασης με την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα ήταν γνωστοί, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τους μηχανισμούς που εμπλέκονται σε αυτήν, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Stefano Piaserico, από το Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβα.

Η νέα μελέτη έδειξε επίσης ότι ο κίνδυνος να έχουν οι ασθενείς μικροαγγειακή δυσλειτουργία αυξανόταν και κατ’ αναλογίαν με τη διάρκεια της νόσου τους. Τον κίνδυνο αύξανε ακόμα περισσότερο η συνύπαρξη και ψωριασικής αρθρίτιδας.

Αντιθέτως, οι κλασικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιολογικά προβλήματα, όπως το κάπνισμα, δεν φάνηκε να συσχετίζονται με την δυσλειτουργία.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η δυσλειτουργία πιθανώς σχετίζεται με τη φλεγμονή που χαρακτηρίζει την ψωρίαση, εξήγησε ο Dr. Piaserico.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Investigative Dermatology.

Πηγή