«Όχι» από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην πρόταση Μητσοτάκη για υπαγωγή στην Πολ. Προστασία

Με μια γεμάτη νόημα ανάρτηση, ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αντιτίθεται στην πρόταση Μητσοτάκη να υπαχθεί το Αστεροσκοπείο και η ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία.

Την έντονη αντίδραση του Διευθυντή και Προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προκαλέσε η εξαγγελία του πρωθυπουργού για υπαγωγή του Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία.

«Η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτούν ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθεί» υπογραμμίζει ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης σε σχετική ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του Αστεροσκοπείου στο facebook.

Ο καθηγητής επισημαίνει πως συμφωνεί ότι «στην προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ζωές και περιουσίες των συνανθρώπων μας, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την οικονομία πρέπει να συστρατευθούμε όλοι», τονίζει ωστόσο πως «ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητές του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις».

Αναφέρει μάλιστα πως θα επιδιώξει να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να του εξηγήσει πώς μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία «χωρίς να χρειάζεται η υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο αυτό».

Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Πλειώνη:

Τι είπε ο Μητσοτάκης για Αστεροσκοπείο και ΕΜΥ στη ΔΕΘ

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου του την Κυριακή (17/9) στην 87η ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν έγιναν λάθη από τον κρατικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της κακοκαιρία Daniel, τόνισε ότι μια από τις πρωτοβουλίες της επόμενης ημέρας θα είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία.

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του καλοκαιριού. Δεν είναι η ώρα να μιλήσω για αυτά. Θα μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, για να γίνουμε πιο αποτελεσματική. Στην περίπτωση των πλημμυρών δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει στην Πολιτική Προστασία τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.tilestwra