«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία»

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους».



«Θα έχουμε πυρκαγιές το καλοκαίρι. Θα προσπαθούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, ενώ τόνισε ότι οι ποινές για όσους δεν τηρούν τα μέτρα θα είναι βαριές.

Για την επικείμενη κακοκαιρία ο υπουργός ανέφερε πως θα «είναι fast truck, της τάξεως της μιας μέρας με έντονα φαινόμενα, σε 6 με 8 ώρες και θα έχουμε 50-90 mm βροχής, ενώ πέρσι στον Ντάνιελ ήταν. 850 mm».

Η πρόληψη

Σχετικά με το ποιες είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης σε επίπεδο πρόληψης ο υπουργός ανέφερε: «Υπογράψαμε ένα μνημόνιο με τον ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Ήταν ταμπού το να μπαίνουμε στα δάση. Τα δάση τα αγαπάμε, θέλουμε να τα προστατεύσουμε, αλλά έχουν καύσιμη ύλη 3-4 μέτρα το καθένα, είναι εγκαταλειμμένα στην Ελλάδα.

Το να μπαίνουν ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ και να κάνουν ζώνες αντιπυρικές, όπως επιτέλους επετράπη με νόμο, με δικό μου νόμο, μετά από 50 χρόνια στη μεταπολίτευση, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτοί για να συντηρούν τα δίκτυά τους και εμείς για να βάζουμε εκεί τα πυροσβεστικά μας και ενδεχομένως να σταματάμε μια πυρκαγιά.

Δεύτερον σε συνεργασία με τον κύριο Δένδια,100 μέτρα γύρω από τα στρατόπεδα μας σε όλη την Ελλάδα, θα είναι ξυρισμένα και αντιπυρική ζώνη.

Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουνε παλέτες με πολεμοφόδια και πυρομαχικά σχεδόν σε κάθε στρατόπεδο στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση και έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Επίσης ο κύριος Σκυλακάκης με τον κ. Γκουντούφα, γενικό Διευθυντή Δασών στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος το ANTINERO III, μιλάμε για 140 χιλιόμετρα αντιπυρικές ζώνες, δρόμους, διανοίξεις, εκκαθαρίσεις κλπ.

Ζητώ το ίδιο, με τα χρήματα που έχουν πάρει, και από τους δήμους για τις περιαστικές και δασικές περιοχές. Επίσης αλλαγή των προστίμων και των ποινών.

Ο κύριος Φλωρίδης έφερε, μετά από εισήγησή μου στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, την αλλαγή από πλημμέλημα σε κακούργημα της εξ αμελείας πρόκλησης πυρκαγιάς. Δηλαδή αυτοί οι οποίοι είναι καθ’ έξιν εξ αμελείας εμπρηστές και καπνίζουν τα μελίσσια τους ή με 40 βαθμούς κάνουν μπάρμπεκιου στα δάση και εξ αυτού χάνεται μια ανθρώπινη ζωή, προκαλείτε μια οικολογική καταστροφή, είναι κακούργημα, έχει 10 χρόνια κάθειρξη και 200.000 ευρώ πρόστιμο».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «40 χρόνια τώρα κανείς δεν είχε ακουμπήσει τα δάση μας ,τα δάση μας έχουν δύο και τρία μέτρα καύσιμη ύλη, αυτό κάηκε στην Πιερία, το δάσος δεν πειράχτηκε. Στα Πιέρια όρη ήταν υφέρπουσα η πυρκαγιά, καύσιμη ύλη έκαιγε».

Το επιχειρησιακό κομμάτι

«Σε ό, τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση, ξεκινάω από τα εναέρια μέσα, τα οποία βεβαίως με τον εθνικό μας στόλο, να ευχαριστώ το Γαία και τους μηχανικούς μας γιατί πετάνε την ημέρα κατά την αντιπυρική περίοδο και συντηρούνται τη νύχτα και είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτή.

Μαζί με αυτό τον εναέριο στόλο έχουμε ήδη εκμισθώσει γιατί έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός NSPA του ΝΑΤΟϊκού αυτού μηχανισμού για την εκμίσθωση εναέριων μέσων, 49 εναέρια, είναι ελικόπτερα μεσαίου τύπου και βαρέως τύπου.

Είναι όλα αυτά τα οποία χρειαζόμαστε προκειμένου να μπορέσουμε να τα προσθέσουμε στον εθνικό μας στόλο, είναι πιο πολλά απ’ ότι είχαμε ποτέ.

Τα ίδια που είχαμε πέρσι, είναι αρκετά; Όχι. Μαίνονται 200 – 300 εστίες σε όλη την Ελλάδα. Ποτέ δεν είναι αρκετά. Μπορεί να θέλουμε χίλια, δυο χιλιάδες και 50.000 πυροσβέστες. Μπορεί να γίνει αυτό; Όχι.

Οι ανάγκες ενός κράτους είναι σε όλα τα επίπεδα και δάσκαλοι και καθηγητές και οδηγοί και τραυματιοφορείς και οδηγοί ασθενοφόρων κλπ. Αλλά εμείς στο κομμάτι αυτό το οποίο πρέπει, κάναμε ό, τι απαιτείτο και επίσης έχουμε 15.000 μόνιμους πυροσβέστες και 2.500 εποχικούς. Πιο πολλούς από ποτέ και 700 δασοκομάντος που προσλάβαμε και φτιάξαμε άλλες 10 βάσεις αερομεταφερόμενων δασοκομάντος που είναι μέσα στην πυρκαγιά και επεμβαίνουν απευθείας» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Πλημμύρες

Αναφορικά με τις πλημμύρες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε: «Χτες κάναμε μια επιτροπή εκτίμησης κινδύνου, είναι οι μετεωρολόγοι αυτοί οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το υπουργείο και του Αστεροσκοπείου πλέον.

Πράγματι φαίνεται ότι ένα χαμηλό βαρομετρικό, ένα μέτωπο, έρχεται από τα δυτικά και θα σαρώσει το βόρειο κομμάτι της χώρας, κατά κύριο λόγο, από τη μέση και πάνω.

Είναι fast truck, είναι της τάξεως της μιας μέρας με έντονα φαινόμενα, σε 6 με 8 ώρες πηγαίνοντας προς τα ανατολικά θα επηρεαστεί και η Δυτική Ελλάδα και η δυτική Πελοπόννησος, από ότι μας λένε η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Κεντρική Μακεδονία, το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, το βόρειο κομμάτι της Εύβοιας και τώρα μας λένε σήμερα επικαιροποιημένα, ενδεχομένως και η Δυτική Κρήτη.

Μιλάνε για βροχή της τάξεως των 50 με 90 mm, θυμίζω 850 ήταν ο Ντάνιελ πέρσι. Παρόλα αυτά και επειδή εκεί υπάρχει ένα πεδίο το οποίο είναι επιβαρυμένο και μιλώ κατά κύριο λόγο για τη Θεσσαλία, θα αξιολογήσουμε σήμερα την κατάσταση και ανάλογα θα ληφθούν οι αποφάσεις, για το αν απαιτείται 112 που ούτως ή άλλως από χτες έχουν ενημερωθεί και κινητοποιηθεί με βάση τη διακλαδικότητα όλοι, το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανάπτυξη, η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα μηχανήματα τους, οι εθελοντές, η Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.