Μην ζητήσετε απλώς «συγγνώμη» – 9 τρόποι να δείξετε ειλικρινή μεταμέλεια

Η διαφορά ανάμεσα σε μία επιφανειακή «συγγνώμη» και σε μία «ουσιαστική απολογία» είναι τεράστια. Ένα απλό «Λυπάμαι» μπορεί να μοιάζει ανειλικρινές, ειδικά όταν φαίνεται πως δεν καταλαβαίνετε πλήρως τον λόγο που ζητάτε συγγνώμη. Αντίθετα, η προσεκτική έκφραση μεταμέλειας επιτρέπει στο άτομο από το οποίο ζητάτε συγγνώμη να καταλάβει ότι λυπάστε πραγματικά.

Παρακάτω θα διαβάσετε 9 πιο ουσιαστικές λύσεις για να εκφράσετε τη μεταμέλειά σας από το να πείτε ένα απλό «Λυπάμαι». Αν ακολουθήσετε αυτούς τους τρόπους μπορείτε να γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ του εαυτού σας και του ατόμου που πληγώθηκε από τις πράξεις σας και να γιατρέψετε τις πληγές σας.

9 τρόποι για να πείτε ουσιαστικά συγγνώμη

  1. Αναγνωρίστε τις συνέπειες των πράξεών σας
  2. Δείξτε ενσυναίσθηση
  3. Προσφερθείτε να επανορθώσετε
  4. Να είστε συγκεκριμένοι
  5. Μην δικαιολογείστε
  6. Δείξτε ότι μαθαίνετε από τα λάθη σας
  7. Παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος
  8. Χρησιμοποιήστε το όνομα του άλλου ατόμου
  9. Να είστε ειλικρινείς και αληθινοί

1) Αναγνωρίστε τις συνέπειες των πράξεών σας

Ο πιο ισχυρός τρόπος να πείτε “Λυπάμαι” είναι να αναγνωρίσετε τον αντίκτυπο που είχαν οι πράξεις σας στο άλλο άτομο. Όταν λέτε “Λυπάμαι”, συχνά είναι αόριστο και αφήνει πολλά πράγματα αδιευκρίνιστα. Δεν προσδιορίζει για τι ζητάτε συγγνώμη και δεν δείχνει ότι έχετε κατανοήσει πλήρως το μέγεθος του λάθους σας και πώς αυτό επηρέασε το άλλο άτομο. Δοκιμάστε να πείτε κάτι σαν “Συνειδητοποιώ ότι οι πράξεις μου σε πλήγωσαν” ή “Καταλαβαίνω τώρα πόσο σκληρά ήταν τα λόγια μου”. Έτσι, δίνεται στο άλλο άτομο την επιβεβαίωση που χρειάζεται και εκφράζετε την προθυμία σας να αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας.

enikos.gr