O ύπνος αποτελεί αναπόσπαστο και άκρως σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας και της ζωής μας. Είναι ένα ένστικτο του σώματος, το οποίο όλοι απολαμβάνουμε να ικανοποιούμε. Ωστόσο, ένας ποιοτικός ύπνος είναι ευεργετικός για πολύ περισσότερους λόγους από την απλή χαλάρωση και την ξεκούραση καθώς έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί πυλώνα της υγείας, της καθημερινής απόδοσης και της προσωπικότητάς μας.
Ο ύπνος έχει προβληματίσει εδώ και καιρό τους επαγγελματίες υγείας, καθιστώντας τον αντικείμενο αμέτρητων κλινικών μελετών. Το 2021, το Journal of Research in Personality διεξήγαγε μια μελέτη σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ των χαρακτηριστικών προσωπικότητας ενός ατόμου και των συνηθειών του ύπνου του. Η μελέτη προσπάθησε να προσδιορίσει κατά πόσο οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην ποιότητα του ύπνου και, ως εκ τούτου, στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.
Η μελέτη
Η μελέτη χρησιμοποίησε δίδυμους για να κατανοήσει τη σύνδεση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και των χαρακτηριστικών προσωπικότητας. Δεδομένου ότι τα δίδυμα μοιράζονται τα ίδια γονίδια, η σύγκριση διδύμων επέτρεψε στους ερευνητές να διαφοροποιήσουν τις επιδράσεις των γονιδίων και τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στον ύπνο και την προσωπικότητα.
Αρχικά, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον τύπο προσωπικότητας κάθε δίδυμου. Στη συνέχεια, μέτρησαν την ποιότητα του ύπνου κάθε δίδυμου εξετάζοντας πόσο εύκολα έπεφταν για ύπνο, πόσες φορές ξύπνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και πόσο ξεκούραστοι ένιωθαν την επόμενη μέρα. Τέλος, οι ερευνητές συνέκριναν την ποιότητα του ύπνου κάθε δίδυμου με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που εξέτασαν σχετίζονταν με την ποιότητα του ύπνου. Τα δίδυμα που είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου έτειναν επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα νευρωτισμού, υψηλότερα επίπεδα θετικής συναισθηματικότητας, ευεξία και καλύτερη αντίδραση στο στρες.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η σχέση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και των χαρακτηριστικών προσωπικότητας οφειλόταν κυρίως σε γονίδια παρά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι οι συνήθειες ύπνου και τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας των διδύμων ήταν παρόμοια μεταξύ τους, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές εμπειρίες της ζωής τους.
Με άλλα λόγια, η μελέτη υποδηλώνει ότι τα γονίδια μας παίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό τόσο της ποιότητας του ύπνου μας όσο και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς μας.
Πώς να βελτιώσετε τον ύπνο σας
Τώρα που ξέρουμε ότι η βελτίωση του ύπνου μας μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την προσωπικότητά μας, ας δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον νυχτερινό μας ύπνο!
Οι ειδικοί στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας προτείνουν ότι η βέλτιστη διάρκεια ύπνου για ενήλικες είναι μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να πετύχετε αυτόν τον στόχο.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνει ότι η συνέπεια είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διόρθωση των συνηθειών του ύπνου ενός ατόμου. Η συνήθεια να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα διδάσκει το σώμα σας ποιες πρέπει να είναι οι ώρες ανάπαυσης και αφύπνισης σας, και το σώμα σας θα συνηθίσει τελικά σε αυτό. Επίσης η αφαίρεση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τηλέφωνα, tablet, υπολογιστές και ακόμη και τηλεοράσεις, από την κρεβατοκάμαρα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση καλύτερου ύπνου.
Τέλος, προτείνεται επίσης να αποφεύγετε μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο, καθώς η κατανάλωση φαγητού λίγο πριν αποπειραθείτε να κοιμηθείτε έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τόσο την πέψη όσο και την ποιότητα του ύπνου.
enikos.gr