3+1 αλλαγές που πρέπει να κάνεις από τώρα

Αν υιοθετήσουμε τέσσερις απλές συνήθειες θα κάνουμε τον ύπνο μας πιο ποιοτικό και δεν θα επιβαρύνουμε την υγεία μας.

Τα αναπνευστικά προβλήματα και η υπνική άπνοια επιδεινώνονται κατά τους ψυχρότερους μήνες και ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και η υπνική άπνοια μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία ταυτόχρονα, συμπτώματα όπως ξηροστομία, ενοχλητική αναπνοή και πονοκέφαλοι μπορεί επίσης να κάνουν τον ύπνο δυσάρεστο.

Μια μελέτη που διεξήχθη στη Βραζιλία διαπίστωσε ότι τα άτομα με υπνική άπνοια είχαν περισσότερες «διακοπές» αναπνοής από άλλα κατά τους θερμότερους μήνες. Οι «διακοπές» της αναπνοής είναι όταν ένα άτομο με υπνική άπνοια σταματά να αναπνέει από 10 δευτερόλεπτα έως δύο λεπτά ή περισσότερο. Σύμφωνα με τη ResMed, συμβαίνει το εξής: «Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ασθενείς σταμάτησαν να αναπνέουν κατά μέσο όρο 18 φορές την ώρα σε σύγκριση με 15 φορές την ώρα το καλοκαίρι».

Και το 34 τοις εκατό των ατόμων είχαν σοβαρή υπνική άπνοια σε πιο κρύο καιρό σε σύγκριση με μόνο το 28 τοις εκατό των ανθρώπων σε θερμότερο καιρό. Ο «σκληρός» χειμωνιάτικος καιρός, λένε οι ειδικοί, μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν αφυγραντήρα, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο ύπνο, καταπολεμώντας τις επιπτώσεις του κρύου, ξηρού αέρα που προκαλεί χρόνια ξηροστομία.

Οι καλύτερες συμβουλές για τον χειμερινό ύπνο

Πιο ζεστός ύπνος το χειμώνα μπορεί να σημαίνει μία ή δύο επιπλέον κουβέρτες. Αλλά αν θέλουμε ποιοτικότερο ύπνο τις μέρες που σκοτεινιάζει νωρίτερα και οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα ακολουθούν κάποια tips που θα κάνουν τον ύπνο σου και τη συνολική σου υγεία καλύτερα.

Λάβε αρκετό φως το πρωί

Ο χειμώνας σημαίνει λιγότερες ώρες ηλιακού φωτός και λιγότερο ηλιακό φως σημαίνει ότι το σώμα παράγει περισσότερη μελατονίνη, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνουμε ήλιο. Ο Δρ Nidhi Undevia λέει: «Κοιμόμαστε καλύτερα όσο εκκρίνεται η μελατονίνη και γενικά εκκρίνεται περίπου μιάμιση ώρα με δύο ώρες πριν πάμε για ύπνο». Ο ιατρός συνιστά να βγαίνουμε έξω νωρίς το πρωί όταν ο ήλιος ανατέλλει ή να καθόμαστε δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο κατά τη διάρκεια του πρωινού. Αλλά προτείνει επίσης την αποφυγή του έντονου φωτός τη νύχτα, προκειμένου να διατηρηθεί η έκκριση μελατονίνης.

Μείνε δροσερή, αλλά όχι …κρύα

Όταν κάνει κρύο, οι άνθρωποι ανεβάζουν τη θερμότητα με καλοριφέρ και χοντρά ρούχα, αλλά αυτό δεν βελτιώνει τον νυχτερινό ύπνο. Αντίθετα, συνιστάται να κοιμόμαστε σε χαμηλότερη θερμοκρασία προετοιμάζοντας το έδαφος και αναφορικά με τη θερμοκρασία του σώματός μας. Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για καλύτερο ύπνο είναι μεταξύ 18 20 βαθμών Κελσίου.

Η ρουτίνα της άσκησης

Η άσκηση και η ρουτίνα είναι ζωτικής σημασίας κατά τους ψυχρότερους μήνες σύμφωνα με τον Δρ Michael Breus: «Δεν υπάρχει εποχή του χρόνου που η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα δεν ενδείκνυνται για τη νυχτερινή σας ξεκούραση. Αλλά η άσκηση κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον ύπνο». Επιπλέον, ο ειδικός πρόσθεσε ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση και των ρυθμών του σώματός μας.

Φάε ένα ελαφρύ βραδινό και κόψε το βραδινό σνακ

Όταν κάνει κρύο έξω, η τάση είναι να τρώμε «βαριά» και χορταστικά κάθε βράδυ. Αλλά οι γιατροί λένε ότι αυτή δεν είναι και η πιο σοφή επιλογή αν θέλουμε να κοιμόμαστε καλύτερα. Σνακ κατά τη διάρκεια της νύχτας επίσης δεν βοηθούν. Ο Δρ Breus λέει χαρακτηριστικά: «Η πέψη μεγάλης ποσότητας τροφής θα εμποδίσει το σώμα σας να μεταβεί σε κατάσταση ύπνου. Το φαγητό και η πέψη στέλνουν μηνύματα στο βιολογικό ρολόι του σώματός σας, αλλάζοντας τους κιρκάδιους ρυθμούς».

Πηγή