The Weather
Αθήνα, Αττική
28 Μαρτίου, 2023, 9:11 πμ
Κυρίως ηλιοφάνεια
Κυρίως ηλιοφάνεια
15°C
 

Ανείπωτη θλίψη: Έφυγε από τη ζωή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ σε ηλικία 81 ετών

Χρισόστομος Β: Θλίψη στο χώρο της εκκλησίας για Ελλάδα και Κύπρο από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ μετά από μεγάλη μάχη. Ο ίδιος τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα αφού μαχόταν με τον καρκίνο που κατάφερε να τον νικήσει στα 81 του έτη.

Χρυσόστομος Β: Η είδηση του θανάτου του

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο.Το τελευταία διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και οι δημόσιες εμφανίσεις του είχαν περιοριστεί.

Ο κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου. Αμέσως μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1963 και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος.

Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.Στις 25 Φεβρουαρίου του 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Αρσινόης και Ρωμαίων.

Μετά από μακροχρόνια, μη αναστρέψιμη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, συνήλθε Διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Σαμπεζύ της Γενεύης το Μάιο του 2006, η οποία κήρυξε τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου σε χηρεία. Η ενθρόνισή του έγινε στις 12 Νοεμβρίου και, όπως αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ, είναι ο μοναδικός αρχιεπίσκοπος Κύπρου που τέλεσε την κηδεία αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Χρυσόστομος Β: Οι εκλογές και η αγάπη του κόσμου

Στις εκλογές για ανάδειξη αρχιεπισκόπου, έλαβε στην λαϊκή ψήφο (δηλαδή οι άρρενες χριστιανοί ορθόδοξοι της Κύπρου) λίγο περισσότερο από 8%.Ανθυποψήφιοί του ήταν τότε ο Κύκκου Νικηφόρος και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Τον Νοέμβριο του 2006, στην ψήφο των εκπροσώπων των πιστών, ο Νικηφόρος πήρε 46 ψήφους, ο Αθανάσιος 45 και ο Χρυσόστομος έλαβε 9. Στην κάλπη των ex officio εκπροσώπων, ο Κύκκου πήρε 11 ψήφους, ο Λεμεσού 7 και ο Χρυσόστομος 12.

Στην κάλπη των γενικών αντιπροσώπων ο Λεμεσού πήρε 48 ψήφους και προκρίθηκε στην τελική φάση της ψηφοφορίας, ο Κύκκου 46 και ο Χρυσόστομος 6, τρεις δηλαδή λιγότερες από τον πρώτο γύρο. Στην κάλπη των ex officio, η οποία θα αναδείκνυε τον δεύτερο υποψήφιο αρχιεπίσκοπο, ο Μητροπολίτης Λεμεσού ενίσχυσε τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τελικοί υποψήφιοι αναδείχθηκαν οι Μητροπολίτες Πάφου και Λεμεσού και ο Επίσκοπος Κύκκου έμεινε εκτός εκλογικής διαδικασίας. Μετά ο Πάφου και ο Νικηφόρος ήλθαν σε συμφωνία και οι αντιπρόσωποι του Νικηφόρου ψήφισαν τον Χρυσόστομο για αρχιεπίσκοπο.

Στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα πλησίον της Αρχιεπισκοπής θα ταφεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά. Άλλωστε αυτή ήταν και η επιθυμία του την οποία ο ίδιος γνωστοποίησε μέσα από ρεπορτάζ.

Χρυσόστομος Β: Συλλυπητήρια εκλογικού επιτελείου Αβέρωφ Νεοφύτου

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομου Β΄, ο οποίος υπήρξε μια εξέχουσα μορφή της ορθοδόξου εκκλησίας.

Ο αείμνηστος ιεράρχης υπηρέτησε άοκνα το ποίμνιό του ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στη μεταρρύθμιση των εκκλησιαστικών θεσμών ενώ αντιμετώπισε την περιπέτεια της υγείας του με σθένος και χριστιανική καρτερία, αφήνοντας πίσω του μεγάλο και αξιοσήμαντο έργο.

Το Εκλογικό Επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την Ιερά Σύνοδο καθώς και στους οικείους του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Λόγω πένθους, αναστέλλονται οι προεκλογικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από το Εκλογικό Επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου μέχρι και τη μέρα της κηδείας.

Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.Συνέρχεται εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος για αποφάσεις για την κηδεία του Αρχιεπισκόπου

Συνέρχεται στις 12.00 η Ιερά Σύνοδος, σε έκτακτη συνεδρία της, για να αποφασίσει την ημέρα και την ώρα της κηδείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’.

Χρυσόστομος Β: Η ανακοίνωση του ΕΛΑΜ

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) εκφράζει την βαθύτατη του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β’.

Η απώλεια του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας, βυθίζει στο πένθος την Κύπρο, με την ευχή όλων μας να αναπαυθεί εν ειρήνη.

Χρυσόστομος Β: Ανακοινωθέν της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή πληροφορήθηκε σήμερα με βαθιά θλίψη τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, ο οποίος εκοιμήθη σήμερα το πρωί ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της Εκκλησίας της Κύπρου. Ξεχώριζε για την αποφασιστικότητα, την οξυδέρκεια, την ευθύτητα, την ευγένεια, το θάρρος και το ταπεινό του φρόνημα. Ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχε ως πρώτιστο μέλημά του τη διαφύλαξη της σύμπνοιας και ενότητας της Εκκλησίας, όπως και την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αλλά και μέριμνα για το ποίμνιό του.

Ως επικεφαλής της Εκκλησίας ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική δράση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς θητείας του στο αξίωμα του αρχιεπισκοπικού θρόνου, ο Χρυσόστομος Β΄ επέφερε καινοτόμες αλλαγές στα εκκλησιαστικά δρώμενα, όπως ο εκσυγχρονισμός του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, η διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου με την ανασύσταση παλαιών επισκοπών και η ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου. Εν ζωή ο Αρχιεπίσκοπος τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων μεταξύ των οποίων η ανώτατη τιμητική διάκριση του Μεγαλόσταυρου του Αγίου Βλαδίμηρου από τον Πατριάρχη Κύριλλο της Ρωσίας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του και σε ολόκληρο το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Πηγή

Κοινοποίησε το

Κατασκευές Ιστοσελίδων & Προώθηση στα Social Media

Άμεσα και οικονομικά!

#TRENDING NOW

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Δεν μου έμειναν λεφτά, δεν έχω αυτοκίνητο ούτε μεγάλο σπίτι»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» βρέθηκε ο Σταμάτης Φασουλής, οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε για την οικονομική κρίση που βίωσε και τις δυσκολίες. Όσα αποκάλυψε

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

«Μόνο εμείς μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει και θα το κάνουμε»

Με την ομιλία σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, στην πρωτεύουσα του νομού Φθιώτιδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Η αφανής ηρωίδα που δρούσε ως κατάσκοπος και διέθεσε την περιουσία της στον στρατό

Ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα, της Επανάστασης του ΄21, ήταν η Μαριγώ Ζαραφοπούλα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και όσα έχουν πιστοποιήσει γνωστοί οπλαρχηγοί διέθεσε

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Προειδοποιεί ο Σάκης Αρναούτογλου για την νέα κακοκαιρία που θα ξεσπάσει τις επόμενες ώρες

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου να προειδοποιεί για ισχυρούς ανέμους. Η κακοκαιρία που θα ξεσπάσει στην

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Αναίμακτη Αιδοιοπλαστική / Κολποπλαστική, Αισθητική Γυναικολογία, Ανάπλαση Αναζωογόνηση και Σύσφιξη Κόλπου, Αντιμετώπιση κολπικής ξηρότητας και κολπικής ατροφίας

POWERED BY

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Μάθετε Περισσότερα