Associated Press: Η Ελλάδα σχεδιάζει μεγάλο πρόγραμμα νομιμοποίησης μεταναστών λόγω έλλειψης εργατών

Το πρόγραμμα θα στοχεύσει σε περίπου παράτυπους 300.000 μετανάστες ώστε να αντιμετωπιστούν εργατικές ελλείψεις στη γεωργία, τις κατασκευές και τον τουρισμό.

Με τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής κρατικής ραδιοφωνίας, σχετικά με το μεγάλο πρόγραμμα νομιμοποίησης των μεταναστών για την κάλυψη των «πιεστικών» αναγκών στην αγορά εργασίας, καταπιάνεται σε σχετικό του άρθρο το Associated Press.

Μολονότι πρόσφατα αυξήθηκε ο αριθμός των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας, ο Δημήτρης Καιρίδης επιβεβαίωσε όσα είχε πει πριν λίγες ημέρες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αυγενάκης, ότι εξετάζεται δηλαδή, από κοινού με το Υπουργείο Μετανάστευσης, σχέδιο που θα διευκολύνει την νόμιμη εργασία των παράτυπων μεταναστών στη γεωργία, διευρύνοντας ο ίδιος τους κλάδους εργασίας. Ο κ. Καιρίδης, τόνισε πως στην χώρα μας υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό

Ο Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε την Τρίτη στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το πρόγραμμα θα στοχεύσει σε περίπου 300.000 μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά ή των οποίων οι άδειες παραμονής έχουν λήξει, ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οξυμένων ελλείψεων στη γεωργία, τις κατασκευές και τον τουρισμό.

Το σχέδιο – παρόμοιο με μια μεταρρύθμιση του 2020 στην Ιταλία – συζητήθηκε σήμερα, Τρίτη (26/9), στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου όπου βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν είναι πρώτη φορά που θα συζητηθεί το Μεταναστευτικό, Και στα προηγούμενα ΚΥΣΕΑ στα οποία έχω την τιμή να συμμετέχω από τότε που αναλάβαμε από τα τέλη Ιουνίου έχει συζητηθεί το ζήτημα και προφανώς ακόμη περισσότερο σήμερα, καθώς έχουμε αυτά τα προβλήματα με τις αυξημένες ροές αλλά και την κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο μέσω Ευρώπης, με Τουρκία και ούτω καθεξής» ανέφερε ο υπουργός.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα κίνητρα για περαιτέρω παράνομες (μεταναστευτικές) ροές, διότι αυτός είναι ο κίνδυνος», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης. « Από την άλλη, θέλουμε να πάμε από το μαύρο στο άσπρο. Θέλουμε να υπάρξει δημόσια τάξη και ευταξία στην Ελλάδα, να ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι εδώ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια έσοδα, διότι όλα αυτά είναι φόροι και εισφορές στην άσπρη εργασία σε σχέση με τη μαύρη. Θέλουμε να μπει μια τάξη και θέλουμε προφανώς να βοηθήσουμε και την πιεζόμενη αγορά εργασίας, η οποία χάρη στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε δραματικές ελλείψεις σε συγκεκριμένους κλάδους».

Ο κ. Καϊρίδης δήλωσε ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού επιβραδύνουν έργα-ορόσημα στα δημόσια έργα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη, και ενός νέου αεροδρομίου στο νησί της Κρήτης.

«Δεν μπορούν να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα στη χώρα μας. Για παράδειγμα το Ελληνικό, το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης ή ο ΒΟΑΚ, η γραμμή 4 του Μετρό, αν δεν κάνουμε κάτι και στις κατασκευές για παράδειγμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

Τα σχέδια ανακοινώθηκαν εν μέσω της πρόσφατης αύξησης των αφίξεων μεταναστών από την Τουρκία στα ανατολικά νησιά της Ελλάδας.

Οι αρχές δήλωσαν την Τρίτη ότι 45 μετανάστες – 14 άνδρες, εννέα γυναίκες, 14 αγόρια και οκτώ κορίτσια – διασώθηκαν από το λιμενικό από μια λέμβο που προσάραξε κοντά στο ανατολικό νησί της Σάμου, ενώ δεν πιστεύεται ότι αγνοούνται άλλοι μετανάστες.

Η Ελλάδα ζητά έκτακτη οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την πρόσφατη αύξηση των αφίξεων.

Δ. Καιρίδης: Η επικέντρωση της συζήτησης μόνο στις επαναπροωθήσεις και στα pushback είναι αποπροσανατολιστική

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης συναντήθηκε σήμερα με τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της τοπικής Βουλής του κρατιδίου της Σαξωνίας-Ανχαλτ της Γερμανίας.

Ο κ. Καιρίδης παρουσίασε τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας τον κατεξοχήν ευρωπαϊκό χαρακτήρα του ζητήματος και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία που έχει καταστεί διεθνής κόμβος παράνομης μετανάστευσης, για μια σειρά από λόγους.

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δημιουργία νόμιμων μεταναστευτικών οδών, με όρους και κανόνες, που θα αποδυναμώνουν τα παράνομα δίκτυα των διακινητών.

Τέλος, παρατήρησε ότι η επικέντρωση της συζήτησης μόνο στις επαναπροωθήσεις και στα pushback είναι αποπροσανατολιστική, εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα και αποσκοπεί στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την ώρα που χρειάζονται λύσεις οι οποίες φέρνουν αποτέλεσμα μακριά από τις «κραυγές» της μίας ή τις «αφέλειες» της άλλης πλευράς.

Πηγή: Asscoated Press, ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕtilestwra