The Weather
Αθήνα, Αττική
1 Απριλίου, 2023, 11:26 μμ
Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
18°C
 

Μπράβο στη νέα γενιά: Δίδυμες αδερφές μετατρέπουν σε μουσείο το πατρικό σπίτι που μεγάλωσαν στη σκιάθο

Δύο αδερφές που πήραν μια απόφαση που λίγοι στα 24 τους θα έπαιρναν.  Η Μαρένα Μάνεση και η Φωτεινή Μάνεση, δύο δίδυμες αδερφές αποφάσισαν να μετατρέψουν σε μουσείο το πατρικό τους σπίτι το οποίο στέκει στο κέντρο της Σκιάθου από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το σπίτι πλέον εδώ και 4 χρόνια ονομάζεται σαν μουσείο «Σκιαθίτικο Σπίτι», περιέχει κυρίως οικογενειακά κειμήλια και έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για να επισκεφτεί κάποιος στο νησί.

Τα κειμήλια πέντε γενεών στο μουσείο

Εδώ έχουν συγκεντρωθεί κεντήματα, αντικείμενα, εργαλεία, κειμήλια, χειρόγραφα, φορεσιές, φωτογραφίες από πέντε γενιές. Πράγματα που λένε πολλά για την ιστορία της οικογένειας αλλά όχι μόνο. Λένε πολλά και για την ιστορία της Σκιάθου και για τη ζωή σε ένα ελληνικό νησί σε προηγούμενες εποχές.

«Στην οικογένεια, υπήρχε πάντα η τάση να κρατάμε και να συντηρούμε τα παλιά πράγματα σε καλή κατάσταση» αναφέρει στο Travel.gr η Μαρένα Μάνεση. «Αυτό δεν ήταν τόσο μια πρωτοβουλία για να κληρονομήσουν κάτι οι απόγονοι, όσο μια ένδειξη σεβασμού στους προγόνους» εξηγεί. «Αυτοί που, όμως, είναι ιδιαίτερα αξιέπαινοι που διέσωσαν όλη αυτή την κληρονομία είναι οι γονείς μας. Κι αυτό γιατί αυτό πλέον απαιτούσε και αρκετό κόπο και αρκετά έξοδα ώστε να υπάρξει μια σωστή συντήρηση».

Λίγα λόγια για το Σκιαθίτικο Σπίτι

Το Σκιαθίτικο Σπίτι είναι ένα πέτρινο κτίσμα δύο ορόφων. Εκεί μπορεί να δει κανείς έπιπλα από τον 19ο αιώνα, ανάμεσα τους έναν πολυέλαιο του 1883. Παλιές νυφικές κρεβατοκάμαρες και αργαλειούς, πιθάρια του λαδιού (καθώς παλαιότερα η οικογένεια διέθετε ιδιωτικό ελαιοτριβείο), έγγραφα και προικοσύμφωνα από τον 19ο αιώνα με τα υδατογραφήματά τους, φωτογραφίες που διηγούνται οικογενειακή ιστορία 150 χρόνων από την Ελλάδα και το Νιούπορτ στις ΗΠΑ, όπου μετανάστευσε ένα τμήμα της οικογένειας.

Ακόμα κι έναν αρχαίο αμφορέα που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. που βρήκαν άνδρες της οικογένειας σε ναυάγιο στις θάλασσες του νησιού. «Ο αμφορέας ήταν πάντα τοποθετημένος στην είσοδο. Από την εποχή του παππού μου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας μας είπε ότι προέρχεται από τη Ρόδο». Ο αμφορέας είναι το πρώτο πράγμα που θα δει κανείς στο σπίτι, πιθανόν το πολυτιμότερο, όχι, όμως, εκείνο το οποίο ξεχωρίζει η Μαρένα Μάνεση.

Η εικόνα που έσωσε το σπίτι

Αυτό είναι μια λιθογραφία του δεύτερου βασιλιά του ελληνικού κράτους Γεώργιου του Α’ με τη σύζυγό του, Όλγα. Το γιατί το εξηγεί η ίδια, μεταφέροντας τις διηγήσεις της γιαγιάς της.

«Στις 23 Αυγούστου του 1944 οι Γερμανοί βομβάρδισαν και λεηλάτησαν τη Σκιάθο ως αντίποινα για την απαγωγή ενός αξιωματικού τους από τους αντάρτες. Μπήκαν και στο σπίτι μας με σκοπό να το λεηλατήσουν και να το κάψουν. Όμως βλέποντας στη σάλα την εικόνα των βασιλιάδων, σεβάστηκαν τη γερμανική καταγωγή του Γεώργιου από την πλευρά της μητέρας του. Χαιρέτησαν στρατιωτικά και έφυγαν χωρίς να κάνουν καμία καταστροφή. Έτσι το σπίτι γλίτωσε χάρη στη λιθογραφία. Επίσης ξέχασαν στο σπίτι μια φωτογραφική μηχανή Ikonta 1933. Και αυτή εκτίθεται στο σπίτι και χρησιμοποιήθηκε κιόλας από τον παππού μου όταν δούλεψε ως ναρκαλιευτής στο νησί μετά τον πόλεμο, το 1946».

Ο ρόλος των γυναικών της οικογένειας

Σημαντικό να ειπωθεί ότι «υπεύθυνες» κατά κάποιον τρόπο για τη διάσωση των κειμηλίων και της οικογενειακής ιστορίας ήταν οι γυναίκες της οικογένειας. «Οι άντρες ασχολούνταν κυρίως με ναυτικά επαγγέλματα, αυτό σήμαινε ότι έλειπαν για μεγάλα διαστήματα από το νησί», λέει η Μαρένα. «Και οι πληροφορίες που έχουμε για τα αντικείμενα και την οικογένεια, προέρχονται κυρίως από γυναίκες, είτε γραπτές είτε με προφορικές διηγήσεις από γενιά σε γενιά».

Η Μαρένα είναι αρχιτέκτονας, η δίδυμη αδερφή της η Φωτεινή είναι νηπιαγωγός. Και οι δύο έχουν κάνει μαθήματα μουσειολογίας και προσπάθησαν να εντάξουν αυτή τη γνώση στο Σκιαθίτικο Σπίτι. «Νομίζω είναι κάτι που πρέπει να το δει κανείς από κοντά, προσπαθούμε η ξενάγηση να σε βάζει μέσα στη ζωή του νησιού και της οικογένειας. Να μην είναι απλά μία έκθεση όπου βλέπεις αντικείμενα. Ο στόχος μας είναι η ξενάγηση να προσαρμόζεται στα ενδιαφέροντα του κάθε επισκέπτη».

Το πανελλήνιο ενδιαφέρον για το Σκιαθίτικο Σπίτι

Τον τελευταίο καιρό το «Σκιαθίτικο Σπίτι» έγινε ευρύτερα γνωστό μέσα από δημοσιεύματα και οι δύο αδερφές δέχτηκαν τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα. «Άνθρωποι που έχουν και αυτοί ένα παλιό σπίτι και κειμήλια σε καλή κατάσταση και θέλουν να κάνουν κάτι ανάλογο ζήτησαν να μας επισκεφθούν ή να τους συμβουλεύσουμε. Είμαι χαρούμενη που προκαλέσαμε τέτοιο ενδιαφέρον», λέει η Μαρένα. Καταλήγει λέγοντας «Εγώ αυτό το σπίτι δεν το βλέπω με επαγγελματική ματιά. Είναι το οικογενειακό μου και προσωπικό μου βίωμα».

Τη χειμερινή περίοδο το σπίτι παραμένει κλειστό για συντήρηση, όμως, μπορεί να γίνει επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης.

Πηγή

Κοινοποίησε το

Κατασκευές Ιστοσελίδων & Προώθηση στα Social Media

Άμεσα και οικονομικά!

#TRENDING NOW

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Όταν πηγαίνω τουαλέτα, μετά δεν πλένω τα χέρια μου. Απλά ανοίγω τη βρύση για να νομίζει ο άλλος ότι πλένομαι»

Μία TikToker, που ονομάζεται Σοφία, δέχτηκε επίθεση από χρήστες των social media, επειδή αποκάλυψε πως δεν πλένει τα χέρια της μετά από τις επισκέψεις της στην τουαλέτα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Όλη η Ελλάδα μιλάει για τον Δημήτρη Κουστούμπα που πήγε στη Ναταλία Γερμανού

Στον καναπέ της εκπομπής «Καλύτερα δεν γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού κάθησε το μεσημέρι του Σαββάτου ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Θέλετε να ζήσετε για πάντα; Το 2031 θα είναι διαθέσιμα νανορομπότ που θα αντιστρέφουν το γήρας

Ο Ρέι Κέρζγουεϊλ, εξέχουσα μορφή των τεχνολογικών εξελίξεων του πλανήτη, εκτίμησε πως το 2031 θα έχουμε πρόχειρες τις τεχνολογίες που θα μας κάνουν αθάνατους. Ο

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

«Στα 43 μου συνεχίζω να ονειρεύομαι. Είναι αγοράκι!» Το μεγάλο δώρο ζωής για τη Φαίη Σκορδά & η απόλυτη ευτυχία

Η Φαίη Σκορδά αποκάλυψε πως έγινε θεία για πρώτη φορά, μέσω της εκπομπής του ΣΚΑΙ «Πρωινό Μας», σήμερα, Παρασκευή, το πρωί. Ειδικότερα, μετά τη συνέντευξή της στο περιοδικό Glow

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Η γιαγιά Εργίνα μπήκε επιτέλους στο καινούργιο της σπίτι, χάρη στην βοήθεια των συνανθρώπων της

Με ρακές και κρητικά τραγούδια γιόρτασαν οι κάτοικοι του μικρού χωριού Καλαμαύκα στην Ιεράπετρα Κρήτης την ολοκλήρωση των εργασιών της οικίας της 90χρονης Εργίνας Νικολαράκη. Ποιος θα πίστευε ότι ένα

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Αναίμακτη Αιδοιοπλαστική / Κολποπλαστική, Αισθητική Γυναικολογία, Ανάπλαση Αναζωογόνηση και Σύσφιξη Κόλπου, Αντιμετώπιση κολπικής ξηρότητας και κολπικής ατροφίας

POWERED BY

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Μάθετε Περισσότερα