Debate Δ. Αθηναίων: «Ο “διαβασμένος” Δούκας στρίμωξε τον “απολογητικό” Μπακογιάννη»

Το debate μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα, ενόψει του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον δήμο της Αθήνας, είχε απ’όλα!

Καλό κλίμα με χαμόγελα (στην αρχή), ανοίγματα από πλευράς Μπακογιάννη του τύπου “ελάτε να συνεργαστούμε”, “μαζί θα είμαστε” κτλ. αλλά και “σκληρή γλώσσα” από πλευράς Δούκα για όσα δεν έχει κάνει ο Δήμαρχος Αθηναίων σε όλη τη θητεία του.

Η αντιπαράθεση των δυο υποψηφίων στράφηκε γύρω από τα θέματα πρασίνου, τις παιδικές χαρές, τα σχολικά κτίρια, την ασφάλεια, τα αντιπλημμυρικά και άλλα θέματα καθημερινότητας.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της συζήτησης, ο Κ. Μπακογιάννης είχε στάση “απολογητική” για πράγματα που δεν πρόλαβε να κάνει στη θητεία του και η γενική αίσθηση είναι ότι μιλούσε περισσότερο ως υποψήφιος Δήμαρχος παρά ως Δήμαρχος Αθηναίων.

Όταν στην κουβέντα μπήκε το θέμα της Πανεπιστημίου και τα κόστη των αναπλάσεων, ο Κ. Μπακογιάννης έσπευσε να δηλώσει ότι “εγώ έχω κάνει την αυτοκριτική μου και μάλιστα πολύ πιο σκληρή από αυτή που ετοιμάζεστε να μου κάνετε εσείς κ. Δούκα”.

Ο Κ. Μπακογιάννης ξεδίπλωσε το αφήγημά του για τα κατορθώματά του στην Αθήνα, στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα, στον Εθνικό Κήπο.

Μπακογιάννης: Λύση για την ασφάλεια οι κάμερες!

Για το θέμα της ασφάλειας ο κ. Μπακογιάννης παρεδέχτηκε ότι υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη… με ενίσχυση των αστυνομικών της γειτονιάς, συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ενώ επέμεινε στην τοποθέτηση καμερών.

Ο κ. Δούκας εστίασε στο κομμάτι του φωτισμού, που πρέπει να είναι καλύτερος στην πόλη και στις πλατείες. “Με μόλις 200 δημοτικούς αστυνομικούς στους δρόμους, δουλειά δεν μπορεί να γίνει”, είπε ο κ. Δούκας. Για τις κάμερες είπε ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του.

Για τα αντιπλημμυρικά, οι τόνοι ανέβηκαν με τον Χ. Δούκα να καταγγέλει ότι δεν έχουν γίνει έργα υποδομής, δεν έχουν προχωρήσει μελέτες και γενικότερα, δεν υπάρχει σχέδιο για ένα “σύνθετο” πρόβλημα όπως η κλιματική κρίση. Ο Κ. Μπακογιάννης απάντησε ότι έχει γίνει χαρτογράφηση προβληματικών σημείων, έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες και θα ακολουθήσουν και άλλες. Ο Χ. Δούκας είπε ότι με τις δυνάμεις των υπηρεσιών θα προχωρήσει όλες τις μελέτες, όλα τα αντιπλημμυρικά και θα καθαρίσει τα φρεάτια, χωρίς να χρειάζεται να χτυπάει τις πόρτες της περιφέρειας!

Κάπου έκει παρενέβη ο Κώστας Μπακογιάννης, λέγοντας ότι αυτά τα θέματα λύνονται με συνεργασίες και όχι με το να κουνάμε απλά το δάκτυλο.

Η τελική αναμέτρηση

Οι συνεχείς παρεμβάσεις και αντιπαραθέσεις των δυο υποψηφίων έβγαλαν το debate εκτός των ορίων που είχε θέσει η παραγωγή…

Μάλιστα ο Κώστας Μπακογιάννης “κάηκε στο ζέσταμα” και πριν το πρώτο διαλλειμα είχε “καταφέρει” να εξαντλήσει όλες τις παρεμβάσεις που δικαιούνταν και του δόθηκε χάρη για ακόμη μία, την οποία όμως εξαντλησε αμέσως μετά την επιστροφή από το διάλειμμα!

O Χ. Δούκας συνέχισε να φέρνει στοιχεία που στρίμωχναν τον Μπακογιάννη, για τα πεζοδρόμια, την προσβασμότητα των ΑμΕΑ και με τον Κ. Μπακογιάννη να αντικρούει τις επιθέσεις στο στυλ του “ναι είμαστε μια εχθρική πόλη, αλλά παλεύουμε να είμαστε λιγότερο εθρική”

Ακολούθησαν διαξιφισμοί για Μεταναστευτικό, τα airbnb, τη βιώσιμη κινητικότητα, τον Πολιτισμό, την αφισσορύπανση.

“Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την πόλη και να βελτιώσουμε τη ζωή όλων”, είπε ο Χ. Δούκας.

Ο Μπακογιάννης πέταξε το μπαλάκι στον Χ. Δούκα: Αν ο Ζαχαριάδης ήταν στον β’ γύρο, θα τον στηρίζατε;

Ο Χ. Δούκας απάντησε ότι η συζήτηση για συνεργασία στην αυτοδιοίκηση ανακύπτει από την προγραμματική βάση και τα προγράμματα του καθενός.

Ο Χ. Δούκας ρώτησε τον Κ. Μπακογιάννη για τις χαμηλές επιδόσεις του Δ. Αθηναίων στην ανακύκλωση (4%) και στους καφέ κάδους(1 με 1,5%).

Ο Κ. Μπακογιάννης διέψευσε τα “ποσοστά Δούκα” μόνο για την ανακύκλωση (σ.σ. μίλησε για 10%) και αναρωτήθηκε από πού αντλεί αυτά τα στοιχεία, αναλύοντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες της δημοτικής Αρχής στους συγκεκριμένους τομείς.

Ακολούθησε ερώτηση Μπακογιάννη προς τον Δούκα για το μετρό Εξαρχείων, το λόφο Στρέφη, την Ακαδημία Πλάτωνος, το πάρκο Δρακόπουλου, το κλειστό του Άτλαντα στα Σεπόλια. “Ναι ή όχι κ. Δούκα σε όλα αυτά”, αναρωτήθηκε ο κ. Μπακογιάννης.

Η απάντηση Δούκα ήταν ότι “έχετε πάρει αποφάσεις, χωρίς να ρωτήσετε τον κόσμο και χωρίς να δείτε τις πραγματικές ανάγκες” και αντεπιθέθηκε στον Κ. Μπακογιάννη αναδεικνύοντας το θέμα της απαξίωσης της Δ/νσης Πρασίνου.

Ο Κ. Μπακογιάννης επέμεινε στα παραπάνω ερωτήματα ζητώντας από τον Χ. Δούκα να τοποθετηθεί δημοσίως (ακόμη και εκτός debate) για τις προθέσεις του, διότι όπως είπε, γι’αυτά τα θέματα έχουν δοθεί αυτοδιοικητικές και πολιτικές μάχες.

Στο τέλος του debate, οι δύο υποψήφιοι έκαναν ένα ευρύ κάλεσμα στους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν στο β’ γύρο, αφήνωντας πίσω την αποχή.

Δείτε αποσπάσματα:

tilestwra