The Weather
Αθήνα, Αττική
29 Ιανουαρίου, 2023, 9:51 μμ
Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
9°C
 

Συγκλονιστική ιστορία: Έχω έξι χρόνια να μιλήσω με τη μάνα μου και είμαι καλά,αυτά είναι τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου.

Συγκλονιστική ιστορία: Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας δεν περιγράφει έναν απλό οικογενειακό καβγά αλλά μία πολύ τοξική παρασιτική σχέση ανάμεσα σε μητέρα και κόρη. Την καλύτερη δυνατή εξέλιξη φαίνεται να είχε η ιστορία αυτή, με τις δύο γυναίκες να μην ξαναμίλησαν ποτέ.

Συγκλονιστική ιστορία: Η εξομολόγηση που σοκάρει

Η οικογένεια είναι όλα όσα έχεις. Ή έτσι λένε. Πρέπει να τους σταθείς και να σου σταθούν ανεξάρτητα από ο, τι κι αν συμβεί.
Αυτή είναι μία λανθασμένη πεποίθηση που έχει καταστρέψει αμέτρητες ζωές. Πριν από 10 χρόνια αν τολμούσα να παραδεχτώ ότι σκόπευα να κόψω κάθε επαφή με τη μάνα μου, θα με κρεμούσαν στη μέση της πλατείας, όμως το έκανα. Έκοψα ό, τι μας ένωνε και μετακόμισα μακριά στα τέλη της εφηβείας.

Τι εννοώ λέγοντας έκοψα ό, τι μας ένωνε; Ας πούμε καλύτερα ότι έχω αποστασιοποιηθεί. Επισκέπτομαι το πατρικό μου σπάνια. Εξάλλου δεν έχει απομείνει και τίποτα εκεί. Ένα τηλέφωνο μία φορά στους πέντε μήνες είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω.

Η μαμά μου; Έχω να της μιλήσω έξι χρόνια. Αυτά τα έξι χρόνια είναι τα καλύτερα της ζωής μου. Λίγο καιρό πριν έγραψα ένα άρθρο με τίτλο «Γιατί δεν χρειάζεται να αγαπάς την οικογένειά σου». Αυτό που εννοούσα είναι ότι δεν χρειάζεται να τους αγαπάς όλους.

Κάποια μέλη της οικογένειάς μου ας κοιμηθούν όπως έστρωσαν. Ας πεθάνουν όλοι τους. Το ίδιο και η μάνα μου. Σκληρά λόγια, το ξέρω. Και να πεθάνει δεν πρόκειται να πάω. Ούτε για να μου δώσει την ευχή της ούτε για να μου ζητήσει συγχώρεση, ούτε καν στην κηδεία της. Ίσως κάποια μέρα επισκεφτώ τον τάφο της. Το παιδί μου δεν θα γνωρίσει ποτέ τη γιαγιά του και δεν με λυπεί καθόλου αυτό.

Δεν την κάλεσα ούτε στο γάμο μου ούτε στα βαφτίσια του παιδιού. Έχει καταστρέψει πολλές όμορφες στιγμές μου μέχρι τώρα, δεν χρειάζεται να καταστρέψει άλλη μία.

Μερικές φορές όσο δύσκολο και αν είναι πρέπει να βγάζουμε από τη ζωή μας έναν τοξικό γονέα.

Για να φτάσω σε σημείο να μιλήσω με τέτοια λόγια για τη μαμά μου σημαίνει ότι μεσολάβησαν πολλά. Μου φώναζε κάθε μέρα, μου πετούσε πράγματα, με έκανε να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου. Όταν ήμουν 10 ετών με έπεισε ότι οι φίλοι μου, μου έκλεβαν πράγματα. Με αποκαλούσε συνεχώς αφελή, αδύναμη και παθητική.

Για να μάθω αν έλεγε την αλήθεια, μία μέρα άρχισα να ψάχνω τις τσέπες των καλεσμένων μας φεύγοντας από το σπίτι. Με είχε πείσει ότι έλεγε την αλήθεια. Έλεγα από μέσα μου, δεν μπορεί. Κάποιο αξεσουάρ της Barbie ή κάποιο άλλο από τα παιχνιδάκια μου θα βρω στις τσέπες τους. Φανταστείτε τη ντροπή μου όταν έψαξα τέσσερις από τους φίλους μου και δεν βρήκα τίποτα στις τσέπες τους εκτός από έκπληξη και προσβολή. Μετά από αυτό σταμάτησαν να έρχονται σπίτι μου.

Συγκλονιστική ιστορία: Οι τοξικοί γονείς και η επίδραση στα παιδιά

Όταν ήμουν στο δημοτικό η μάνα μου ανακάλυψε ότι κάποια άλλα παιδιά μαζί τους και εγώ κάναμε παρέα με ένα κοριτσάκι που είχε Σύνδρομο Down. Με το κοριτσάκι αυτό μαζεύαμε λουλούδια και φύλλα από τα δέντρα του σχολείου και φτιάχναμε στεφάνια. Η δασκάλα μου για να με επιβραβεύσει μου έκανε δώρο μία κορδέλα. Αισθάνθηκα λίγο περίεργα που έλαβα ανταμοιβή για κάτι που θεωρούσα δεδομένο ότι έπρεπε να κάνω. Δεν ήξερα τι ήταν το Σύνδρομο Down αλλά δεν με ένοιαζε κιόλας.

Η μητέρα μου βρήκε την κορδέλα στην τσάντα μου λίγο μετά το μεσημεριανό και με ρώτησε τι ήταν. Όταν της εξήγησα έσπασε ένα μπολ στο νεροχύτη και άρχισε να μου πετάει αυγά. Ούρλιαξε « Γιατί να παίζεις με το καθυστερημένο;».

Για πολλές μέρες δεν με κοιτούσε καν, εκτός από ελάχιστες φορές που με αποκαλούσε καθυστερημένο όταν περνούσα από μπροστά της.

Λίγα χρόνια αργότερα η μάνα μου καθόταν στο αμφιθέατρο και με παρακολουθούσε να παίζω δεύτερο βιολί στην καλοκαιρινή συναυλία που δώσαμε με το ωδείο. Στην επιστροφή με ρώτησε γιατί δεν έπαιζα πρώτο βιολί αντί να μου πει ένα μπράβο.

«Σε προόριζα για κάτι καλύτερο. Γιατί να μην είσαι με τους προχωρημένους;». «Γιατί πρέπει να έχεις κάνει τουλάχιστον δύο χρόνια βιολί για να πας στους προχωρημένους», της είπα.

«Βλακείες», μου είπε. «Η δασκάλα σου δεν πιστεύει και πολύ στο ταλέντο σου. Ίσως απλά να μην το ‘χεις. Αν ήμουν στη θέση σου θα τα παρατούσα τελείως».

Ο πατέρας μου στη θέση του οδηγού παρέμεινε σιωπηλός, σαν ένας απλός σοφέρ. Για πολλές μέρες ζύγιζα τα λόγια της και της δασκάλας μου στο ωδείο. Δεν ήξερα ποιος μου έλεγε ψέματα. Στο τέλος έκανα την επιλογή μου. Δεν είχε σημασία. Η αγάπη μου για τη μουσική ήταν μεγαλύτερη. Έτσι συνέχισα να εξασκούμαι. Έκανα κανονικά τα μαθήματά μου και είπα στους γονείς μου ότι δεν ήθελα να παίρνω μέρος πια στις συναυλίες. Στο πανεπιστήμιο ασχολήθηκα με ένα άλλο μεγάλο μου πάθος – το γράψιμο. Δεν ήθελα ούτε είχα ανάγκη τη συμβουλή της μάνας μου. Ούτε την έγκριση της. Ούτε την υποστήριξή της.

«Η μάνα σου σε αγαπάει», μου είπε ο πατέρας μου τη νύχτα που προσπάθησε να μας σκοτώσει. Λίγο νωρίτερα είχε αρπάξει ένα κουζινομάχαιρο και μας κυνηγούσε. Πήραμε τηλέφωνο αμέσως την αστυνομία. Όταν ήρθαν το μόνο που μας είπαν ήταν ότι δεν τους φαινόταν απειλητική ή βίαιη. Ήταν μία αδύναμη, μεσήλικη, θαμπή γυναίκα που δεν είχε κοιμηθεί τις τελευταίες 36 ώρες. Όχι όμως. Σε αυτούς φαινόταν ακίνδυνη.

Συγκλονιστική ιστορία: Είναι μία μάνα ικανή να βλάψει το παιδί της;

Μέσα μου ούτε εγώ πίστευα ότι η μητέρα μου ήταν ικανή να με σκοτώσει. Το ήθελε όμως και μάλιστα πολύ. Με αντιμετώπιζε πάντα σαν μία ξένη, ένα παράσιτο. Δεν μπορούσα να το ρισκάρω. Μπορεί να ήταν μάνα μου αλλά έπρεπε να σώσω τον εαυτό μου.

Η μάνα μου πάθαινε συχνά τέτοιες κρίσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Δεν ήταν όμως μόνο η ψυχική της ασθένεια που την είχε μετατρέψει σε ένα τέρας. Ήταν κακός άνθρωπος από τη φύση της. Στα τέλη της εφηβείας για μένα η μητέρα μου έπαψε να υπάρχει.

Δεν πέθανε το σώμα της αλλά το μυαλό της. Για χρόνια προσπάθησα να είμαι καλό παιδί και να προσποιούμαι ότι συζητούσα μαζί της φυσιολογικά ασχέτως που αυτές οι συζητήσεις δεν κατέληγαν πουθενά. Τις ελάχιστες φορές που καταλάβαινε ποιος της μίλαγε, κάρφωνε τα μάτια της πάνω μου κι έκανε αρνητικά σχόλια για το βάρος μου, τα μαλλιά μου και τα όνειρά μου.

Στο τέλος έφυγα. Σταμάτησα να την επισκέπτομαι. Πλέον ζει σε ένα χώρο ειδικό για ψυχικά νοσούντες, μόνη της. Κανείς δεν την επισκέπτεται πια. Ο πατέρας μου δεν ζει. Καμιά φορά τη λυπάμαι, ξέρω όμως η παρουσία μου τι συναισθήματα της πυροδοτεί και δεν μπορώ να το αντέξω. Έχω να κοιτάξω το μέλλον μου, τη σταδιοδρομία μου και την οικογένειά μου. Υπάρχουν άνθρωποι που εξαρτώνται από μένα γι’ αυτό προτιμώ να μείνω μακριά.

Βλέπω το σύζυγό μου να αγκαλιάζει τη μαμά του και αναρωτιέμαι πώς νιώθει, αλλά δεν τον ζηλεύω. Απλά είμαι περίεργη.

Μερικές φορές κοιτάζω στον καθρέφτη και βλέπω τη μαμά μου. Από τη μία πλευρά είναι ευλογία γιατί η μαμά μου ήταν όμορφη γυναίκα.

Κάθε μέρα τη νιώθω μέσα μου αλλά όχι με την καλή έννοια. Αισθάνομαι την επιθυμία της να με κρίνει, το μίσος της, το πώς είναι να ζεις συνεχώς με την υποψία και τη δυσπιστία.

Η μάνα μου δεν είχε φίλους. Απωθούσε τους πάντες. Αποφάσισα να μην κάνω τα ίδια λάθη με εκείνη.

Παρόλα αυτά η παράνοια και η αμείλικτη κριτική της, πάντοτε με το γάντι, έγιναν για μένα χρήσιμα εργαλεία. Δεν με αφήνουν να εφησυχάζω ούτε να δείχνω πολλή εμπιστοσύνη ή να εξαρτώμαι από άλλους.

Συγκλονιστική ιστορία: Η συγχώρεση είναι λύση;

Δεν θέλω ούτε πρόκειται να συγχωρέσω τη μητέρα μου ή να τα ξαναβρούμε. Μπορεί η τοξική της συμπεριφορά να με βοήθησε να εξελιχθώ, θα προτιμούσα όμως να ήταν κάποια άλλη στη θέση της. Θα μπορούσα να είχα μία μαμά να με αγαπά, να με νανουρίζει τα βράδια, να μου διαβάζει παραμύθια και να μου τραγουδά, μια μαμά που θα έδειχνε άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη αλλά δεν είχα.

Κάποιοι από εμάς πρέπει να σταματήσουμε να δεσμευόμαστε στο μύθο της συμφιλίωσης. Δεν πρόκειται να συμβεί. Το μυαλό της μητέρας μου είναι πλέον σαν το ελβετικό τυρί. Γεμάτο τρύπες. Δεν με αναγνωρίζει και δεν έχει κανένα νόημα να την επισκεφτώ με την ελπίδα μήπως με αναγνωρίσει. Δεν είχα ποτέ την αγάπη της. Η συμπεριφορά της καθόρισε το ποια είμαι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Το αντιμετώπισα σαν παιδί ή θα το αντιμετωπίσω ως ενήλικας. Ή και τα δύο.

Πηγή

Κοινοποίησε το

Κατασκευές Ιστοσελίδων & Προώθηση στα Social Media

Άμεσα και οικονομικά!

#TRENDING NOW

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτός 53, εκείνη; Η τεράστια διαφορά ηλικίας του Ατζούν από τη σύντροφό του, γι’αυτήν χώρισε τη 3η σύζυγό του

Ο Ατζούν Ιλιτζαλί είναι από τους πιο επιτυχημένους παραγωγούς στην Τουρκία. Στη χώρα μας έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από το «Survivor» που αποτελεί προϊον της εταιρείας του.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Άρης Σερβετάλης: «Είμαστε βαπτισμένοι εν Θεώ και δεν μπορούμε χωρίς Εκείνον. Ο Θεός σου δίνει κουράγιο όταν εκμηδενίζεται το εγώ σου»

27/1, όλη η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση την ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Η συνταγή που θα σας την ζητάνε όλοι: Αυτό είναι το υλικό στην μαρινάδα του κρέατος που απογειώνει την γεύση του

Η σωστή μαρινάδα, έχει τρια συστατικά: οξύ, λάδι και αρωματικές ύλες. Το λάδι προσδίδει υγρασία στο κρέας ενώ τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά προσθέτουν γεύση.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Λάμπει η αλήθεια: Μάρτυρας κλειδί αθωώνει τον πάτερ Αντώνιο – «Αυτός είπε ότι θα τον καταστρέψει και το έκανε»

Νέα μαρτυρία έρχεται στο «φως» από πρώην τρόφιμο της δομής της Κιβωτού του Κόσμου ο οποίος διηγείται την καθημερινότητά του μέσα στο σπίτι αλλά και

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Φεύγει η «πολική μπάλα» έρχεται το «πολικό ποτάμι»

Όπως ανέφερε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, έρχεται «πολικό ποτάμι» και όπως φαίνεται οι κακοκαιρίες θα συνεχίζονται για… καιρό καθώς έρχονται πυκνά χιόνια και ισχυρές καταιγίδες στην Αττική

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Της κακομοίρας στο Survivor, έξαλλος ο Ατζούν με τις διαρροές: Και τρίτο ζευγάρι στην καλύβα

Οι διαρροές στο Survivor All Star έχουν εκνευρίσει τον Ατζούν, την ώρα που φήμες θέλουν και τρίτο ζευγάρι να επισκέπτεται την περιβόητη καλύβα. Έξαλλος έχει

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Νίκος Μάνεσης: «Η μισή ελληνική τηλεόραση είναι απάτη, δεν δικαιούμαι να το κάνω κι εγώ;»

Το δικό του «καρφί» για την ελληνική τηλεόραση πέταξε ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την ενημερωτική του εκπομπή στον Alpha. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ενός βίντεο από

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Χώρισαν Χρήστος Μάστορας και Γαρυφαλλιά Καληφώνη; Η αινιγματική ανάρτηση του μοντέλου

Μετά το σκηνικό που έγινε με τον Χρήστο Μάστορα και την Γαρυφαλλιά Καλλιφώνη, αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, μετά το συμβάν που έγινε  με πελάτη

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Σπαραγμός στη Σπάρτη – Νεκρό κοριτσάκι πέντε ετών. Έδωσε μάχη για περίπου μιάμιση ώρα

Χωρίς τις αισθήσεις του και χωρίς σφυγμό κοριτσάκι 5 χρονών μεταφέρθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τους γονείς του στο νοσοκομείο Σπάρτης. Όπως αναφέρει η

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

«Μην ξανακούσω για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μιλάμε για ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου»

Viral έχει γίνει η ανάρτηση του Μάριου Παπαλουκά στο Facebook, με την εμπειρία του οδηγώντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Όπως όλα δείχνουν, το όνειρό του έγινε

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Αναίμακτη Αιδοιοπλαστική / Κολποπλαστική, Αισθητική Γυναικολογία, Ανάπλαση Αναζωογόνηση και Σύσφιξη Κόλπου, Αντιμετώπιση κολπικής ξηρότητας και κολπικής ατροφίας

POWERED BY

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Μάθετε Περισσότερα