The Weather
Αθήνα, Αττική
20 Μαρτίου, 2023, 11:38 μμ
Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
10°C
 

«Τσίρκο» το Twitter: Δύο εβδομάδες χάους με τον Μασκ στο τιμόνι

Ένα χάος επικρατεί στο Twitter δια χειρός Έλον Μασκ, Μαζικές αποχωρήσεις, «εκβιασμοί» στους εργαζόμενους και ενδεχόμενη χρεοκοπία

Είχε υποσχεθεί το Twitter να μην μετατραπεί σε «κολαστήριο». Να γίνει ένας «δημόσιος διαδικτυακός χώρος όπου να μπορούν να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία». Αλλά ο Έλον Μασκ δεν έκανε ποτέ καριέρα με τον ειρμό των σκέψεών του.

Το saga υποτίθεται ότι θα τελείωνε με την ολοκλήρωση της αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου του Twitter από τον ιδρυτή των εταιρειών Tesla και SpaceX. Ο Μασκ απέκτησε στις 27 Οκτωβρίου τον έλεγχο του Twitter έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά 15 μέρες μετά, με τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο στο τιμόνι της πλατφόρμας…. κακοφωνίες, ευτράπελα, πισωγυρίσματα, βροχή απολύσεων και παραιτήσεων, προειδοποιήσεις από τις αρχές, φυγή διαφημιστών και εσχάτως απειλή για χρεοκοπία.

Το Twitter του Έλον Μασκ μπάζει νερό από όλες τις πλευρές, παρά τις αντίθετες προσπάθειές του να παρακινήσει τους εργαζομένους να συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη στην εταιρεία και να ονειρεύονται ένα μέλλον «συναρπαστικό» σε αυτήν.

«Δύο εβδομάδες χάους»

«Το μέλλον είναι πολύ συναρπαστικό, ανυπομονώ να το πραγματώσω μαζί σας», είπε το νέο αφεντικό χθες κατά την έναρξη μιας εσωτερικής συνάντησης, για τους υπαλλήλους που κράτησαν τις δουλειές τους μετά από τις μαζικές απολύσεις που έκανε πριν από μια εβδομάδα.

Αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι προ των πυλών, καθώς ο Μασκ αργότερα παραδέχθηκε ότι δεν ήξερε πόσο «πεινασμένη για έσοδα» είναι η επιχείρηση το επόμενο έτος.

«Μπορεί να έχουμε έλλειμμα ταμειακών ροών πολλών δισεκατομμυρίων», είπε, σύμφωνα με μηνύματα μεταξύ εργαζομένων που περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε μια εσωτερική επιστολή του την προηγούμενη μέρα, τους είχε γράψει ότι η πορεία θα είναι «κοπιαστική», και ότι τώρα πρέπει «να πηγαίνουν στο γραφείο τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα», έπειτα από μήνες τηλεργασίας.

Οι εργαζόμενοι τον ρώτησαν επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με την ταχεία ανάπτυξη νέων, μη δοκιμασμένων λειτουργιών, την προτιμώμενη μέθοδο του αφεντικού της Tesla και της SpaceX.

Ο λόγος ανησυχίας; Η αμερικανική υπηρεσία ανταγωνισμού (FTC) που εξέδωσε χθες μια σπάνια προειδοποίηση κατά της πλατφόρμας: «Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στο Twitter με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε στο Reuters ο Ντάγκλας Φάραρ, διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της FTC. «Κανένας διευθύνων σύμβουλος ή εταιρεία δεν είναι υπεράνω του νόμου». Η υπηρεσία υπενθύμισε ότι η πλατφόρμα κινδυνεύει να της επιβληθούν σημαντικά πρόστιμα αν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την υπηρεσία για την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων.

Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι που γνωρίζουν αυτούς τους κανόνες δεν εργάζονται πλέον στο Twitter.

Ο Έλον Μασκ «υπάρχει πλέον σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν κανόνες», σημειώνει σε άρθρό του ο Ντέρεκ Ρόμπερτσον στο Politico. Η νέα εταιρεία του Μασκ βρίσκεται σε εσωτερικό χάος και τα κορυφαία στελέχη ασφαλείας αποχωρούν, συμπληρώνει. Ένα μέμο από έναν δικηγόρο στην ομάδα προστασίας προσωπικών δεδομένων του Twitter που διέρρευσε, μεταφέρει δηλώσεις δικηγόρου του Μασκ που είπε: «Ο Έλον στέλνει πυραύλους στο διάστημα, δεν φοβάται την FTC».

Σημερινό εκτενές άρθρο των New York Times δίνει τον τόνο: «Δύο εβδομάδες χάους», για την ανάληψη των ηνίων της πλατφόρμας από τον Μασκ.

«Δεν είναι βαρετό»

Το αφεντικό της Tesla και της SpaceX απέλυσε τους μισούς από τους 7.500 υπαλλήλους της καλιφορνέζικης εταιρείας πριν από μια εβδομάδα, δέκα ημέρες αφότου την αγόρασε και έγινε ο μοναδικός κυβερνήτης στο τιμόνι.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη αποχωρήσει αυτό το καλοκαίρι και οι παραιτήσεις στελεχών συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Χθες Πέμπτη, ο Ντάμιεν Κιέραν, υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων, και η Λία Κίσνερ, υπεύθυνη ασφαλείας, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους.

Άλλα διευθυντικά στελέχη αποφάσισαν επίσης να αποχωρήσουν από την εταιρεία σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο Γιόελ Ρoθ, «πρώην επικεφαλής ασφάλειας και της ακεραιότητας» του Twitter. Ο Ροθ παρενέβη πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες για να διευκρινίσει τις αλλαγές ή να διασφαλίσει ότι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα παραμείνει «ύψιστη προτεραιότητα».

Ο Ρόμπιν Γουίλερ, υπεύθυνος για λύσεις πελατών της πλατφόρμας, του οποίου η αποχώρηση είχε ανακοινωθεί από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, έγραψε στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης: «Είμαι ακόμα εδώ».

Το Twitter αντιμετωπίζει ομαδική μήνυση από πρώην εργαζομένους που υποστηρίζουν ότι δεν τους δόθηκε επαρκής ειδοποίηση για απόλυση σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ.

Memes (χιουμοριστικές εικόνες) που αναφέρονται στο χάος και τον πανικό πολλαπλασιάζονται στην πλατφόρμα.

Ο Μασκ, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η μετριοπάθεια του περιεχομένου, η διασφάλιση περί μη κατάχρησης της πλατφόρμας, παραμένει ακέραια.

Υποστήριξε χθες ότι η χρήση του Twitter «συνεχίζει να αυξάνεται», προσθέτοντας: «Ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν είναι βαρετό».

Την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως, αγοράζοντας το Twitter, ο Μασκ αγόρασε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης η οποία διασπείρει ψεύδη σε όλο τον κόσμο.

Αντίδραση: παραμονή των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών, ο Μασκ παρότρυνε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους για το Κογκρέσο.

«Τσίρκο» το Twitter

Οι βιαστικές αποφάσεις και οι προκλήσεις του Μασκ στο Twitter αποτελούν πηγή καθημερινής αντιπαράθεσης εδώ και δύο εβδομάδες, προκαλώντας ανησυχία σε αρχές, διαφημιστές, χρήστες και μειονοτικές ομάδες.

Πολλοί διαφημιστές ανέστειλαν τα κονδύλια τους για το πολύ επιδραστικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, του οποίου το οικονομικό μοντέλο εξαρτάται κατά 90% από τη διαφήμιση.

Η Insider Intelligence υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τα διαφημιστικά έσοδα του Twitter κατά 39% το 2023 και το 2024.

Ο Μασκ επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων.

Αλλά η κακοφωνική κυκλοφορία του Twitter Blue την Τετάρτη, της νέας φόρμουλας μηνιαίας συνδρομής 8 δολαρίων για τον έλεγχο αυθεντικότητας του λογαριασμού χρηστών, είχε ως αποτέλεσμα αντιφάσεις και την έκρηξη πλαστών προφίλ.

«Κράζετέ με όλη μέρα, αλλά θα σας κοστίσει 8 δολάρια», έλεγε πριν μέρες.

Αποτέλεσμα της νέας πολιτικής: Ο Super Mario Bros του Nintendo να σηκώνει το μεσαίο δάκτυλο. Ο Λεμπρόν Τζέιμς να ζητά μεταγραφή. Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους να γράφει «μου έχει λείψει να σκοτώνω Ιρακινούς». Η μόνιμη αξιοπιστία αυτών… τα 8 δολάρια. Χρήστες που πληρώνοντας τη συνδρομή παρίσταναν τους προαναφερθέντες. Και εκτός άλλων το «δικαίωμα» αναρτήσεων όπως το «Ολοκαύτωμα ήταν fake news».

Επίσης πολλοί χρήστες άλλαζαν το προφίλ τους σε «Έλον Μασκ» παριστάνοντας έτσι τον δισεκατομυριούχο και τον τελευταίο να αφαιρεί λογαριασμούς που τον χλεύαζαν με αυτόν τον τρόπο.

«Παρακαλώ σημειώστε ότι το Twitter θα κάνει πολλά ανόητα πράγματα μέσα στους επόμενους μήνες. Θα κρατήσουμε ό,τι λειτουργεί και θα αλλάξουμε ό,τι δεν λειτουργεί», έγραψε στο Twitter ο πολυδισεκατομμυριούχος.

Στις αρχές της εβδομάδας, πούλησε μετοχές αξίας σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επιχείρηση ναυαρχίδα του, Tesla. «Το έκανα για να σώσω το Twitter», είπε στους εργαζόμενους χθες.

Ο Έλον Μασκ ήθελε να αγοράσει την καλιφορνέζικη εταιρεία την άνοιξη, μετά δεν την ήθελε πια το καλοκαίρι και αναγκάστηκε να την αποκτήσει το φθινόπωρο για να αποφύγει μια αγωγή, βάζοντάς την σε μεγάλα χρέη.

«Όλο αυτό το τσίρκο στο Twitter πρέπει να σταματήσει… Βλάπτει την εικόνα της μάρκας (της Tesla)», δήλωσε χθες ο αναλυτής Νταν Άιβς.

Με την Liberation σε άρθρο της να αναφέρει: «Τι θα γινόταν αν κολεκτιβοποιούσαμε το Twitter;»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίησε το

Κατασκευές Ιστοσελίδων & Προώθηση στα Social Media

Άμεσα και οικονομικά!

#TRENDING NOW

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Σία Κοσιώνη εμφανίστηκε με τις πιο περίεργες γόβες στο θέατρο κι έγινε… θέαμα

Στο θέατρο Παλλάς βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου η Σία Κοσιώνη και ο Κώστας Μπακογιάννης. Το γνωστό ζευγάρι, παρακολούθησε την παράσταση «Ιφιγένεια εν Ταύροις» που

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Πρέκας για Μενεγάκη: «Δεν έχω ούτε καν την περιέργεια να δω την εκπομπή της»

Ο Αντώνης Πρέκας μίλησε στην κάμερα του [email protected] και σχολίασε τα τηλεοπτικά πρόσωπα της επικαιρότητας. Ο γνωστός τηλεκριτικός εξέφρασε μεταξύ άλλων την άποψή του για την εκπομπή

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Τρόφιμα από έντομα ενέκρινε η Κομισιόν – Αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα «έρχονται» στα σούπερ μάρκετ

Η απόφαση της Κομισιόν για χρήση εντόμων στον κλάδο των τροφίμων προκάλεσε την αντίδραση της Μαρίας Σπυράκη, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις από την αρμόδια επίτροπο Υγείας

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Το αποφάσισαν & τους αιφνιδίασαν όλους: Τρισευτυχισμένοι Λαγούτης-Φεντόρουφ, έκαναν το επόμενο βήμα στη σχέση τους

Όχι μόνο είναι μαζί ο Πέτρος Λαγούτης και η Μάρθα Λαμπίρη – Φεντόρουφ αλλά πήραν και την απόφαση να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους. Η σχέση του

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Η καλλονή κόρη του Παύλου Πολάκη που ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της και σαγηνεύει τους άντρες

Ο Πάυλος Πολάκης σίγουρα είναι από τα πρόσωπα των τελευταίων μηνών που συζητιούνται περισσότερο στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά είναι και ένας εκρηκτικός χαρακτήρας που

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

«Μαρτυρικός, αργός και βασανιστικός ο θάνατος του»: Συγκλονίσε η ιατροδικαστής για την δολοφονία του Άλκη Καμπανό

ΟΆλκης υπέστη «μαρτυρικό θάνατο, αργό και βασανιστικό» κατέθεσε η ιατροδικαστής Λήδα- Καλλιόπη Κοβάτση, με την εξέταση της οποίας συνεχίζεται για 15η μέρα, στο Μικτό Ορκωτό

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

To ακατάλληλο πλάνο από το χθεσινό επεισόδιο του Survivor All Star που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Στο Survivor All Star οι μάχες εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων συνεχίζονται με τους παίκτες και τις παίκτριες να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να μείνουν

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

«Δεν σέβονται τον πόνο μας και τα παιδιά μας που είναι μέσα στο χώμα»: Ξέσπασε δημόσια ο πατέρας της Αναστασίας Πλακιά

Έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή το «Πρωινό» τη Δευτέρα και ξέσπασε ο πατέρας της κούκλας 20χρονης που χάθηκε στα Τέμπη μαζί με τις δίδυμες ξαδερφούλες

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ >

Αναίμακτη Αιδοιοπλαστική / Κολποπλαστική, Αισθητική Γυναικολογία, Ανάπλαση Αναζωογόνηση και Σύσφιξη Κόλπου, Αντιμετώπιση κολπικής ξηρότητας και κολπικής ατροφίας

POWERED BY

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Μάθετε Περισσότερα